Songkran ja kolmen päivän vesisota

Songkran Festival

Hiki! Saavuimme pohjoiseen Chiang Maihin viikko sitten ja heti lentokentällä todellisuus iski vasten kasvoja – huhtikuinen Pohjois-Thaimaa on aivan älyttömän kuuma. Kuumempi kuin olimme osanneet odottaakaan ja ehdottomasti kuumempi kuin mitä Phuketissa oli. Jopa niin kuuma, että aiemmin nautinnolliset skootteriajelutkin tuntuvat nyt aika tuskallisilta. Jos tunnetta jotenkin pitäisi kuvailla niin ehkä lähimmäksi osuu ajatus siitä, että skootterin kyydissä istuminen tuntuu tällä hetkellä siltä kuin joku puhaltaisi hiustenkuivaajalla kuumaa ilmaa vasten kasvoja. Silmätkin tuntuvat melkein kuivuvan kuoppiinsa eikä ihme, sillä muutama päivä sitten täällä mitattiin huimat 42 lämpöastetta. Thaimaalaisten uudenvuodenjuhla Songkran ei olisi siis voinut osua parempaan saumaan.

Uusi vuosihan vaihtuu Thaimaassa eri aikaan kuin meillä Suomessa ja täällä päin maailmaa se tarkoittaa kolmepäiväistä vesisotaa. Chiang Maissa hulinaa jatkuu peräti viisi päivää, mutta vesisota laantui (onneksi) jo kolmannen päivän jälkeen. Käyntännössä juhlan idea läjähti meille vasten kasvoja jo tiistaina, kun kadunkulmassa seisoskellut pikkutyttö ampui skootteriamme ohi ajaessamme täysin häpeilemättä vesipyssyllä. Pian sen jälkeen jostain lensi niskaan sangollinen jäävettä ja seuraavaksi punaisissa liikennevaloissa seisojia suihkutettiinkin jo suoraan vesiletkusta – kaikki tämä jo päivää ennen virallista juhlan alkamista.

Seuraavana aamuna tuntuikin sitten jo siltä, että koko kaupunki on mennyt sekaisin. Jokaisella vastaantulijalla oli vesipyssy, -sanko tai vesiletku ja vettä lensi niskaan aivan joka suunnasta. Kuivana oli käytännössä mahdotonta pysytellä ja tietenkin mitä kylmempi vesi, sen parempi. Sitä menoa on vaikea sanoin kuvailla: aivan tajuton homma mutta silti niin hauskaa! Yhtäkkiä koko kaupunki on yhtä, kaikki ovat samalla asialla ja hyvällä tuulella. Yksi hulluimmista koskaan kokemistani juhlista, ja siksi tätä kokemusta on vaikea edes pukea sanoiksi. Se on vain pakko kokea itse.

Songkran Festival

Valitettavasti Songkranista on käytännössä mahdotonta ottaa turvallisesti valokuvia ilman kunnollista kameransuojusta. Kaivoin kuitenkin postaukseen pari Creative Commons -lisensoitua kuvaa, josko näistä välittyisi edes hieman sitä hullua tunnelmaa. Vaikka kokemus oli mieletön, olimme kieltämättä ihan tyytyväisiä huomatessamme perjantain jälkeen, ettei vettä enää lennä niskaan vaikka muu juhlinta vielä tähän päivään asti jatkuikin.

Perinteen mukaan veden heittäminen muuten symboloi puhdistautumista ja uuden alkua, joten ehkäpä viimeistään nyt voi ajatella, että tämän matkan jälkeen kaiken voi halutessaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Hyvää vuotta 2559!

2 kommenttia

  1. Hieno idea, noin kuumalla kaikki vesi on hyväksi, oli se sitten niskassa tai maassa. Mikä vuosiluku siellä alkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se unohtuikin lisätä tekstiin, vaikka tarkoitus oli - lisäsin sen nyt jälkikäteen. Buddhalaisen kalenterin mukaan täällä alkoi vuosi 2559 :)

      Poista