Mount Batur -tulivuori ja sen ympäristö


Ubudin ja lähiympäristön käytyä meille tutuksi päätimme eräänä päivänä hypätä skootterin kyytiin ja suunnata kohti tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaa Baturin tulivuorta.

1 717 metriin kohoava Mount Batur on Balin aktiivisin tulivuori, joka purkautui viimeksi 2000-luvun vaihteessa. Moni nousee vuorelle katsomaan auringonnousua, joka onkin varmasti huikea näky. Noin kaksi tuntia kestävä nousu pitäisi kuitenkin aloittaa jo neljän aikaan aamuyöstä, eikä itsestäni tällä kertaa ollut heräämään saati kipuamaan ylös vuoren rinnettä pitkin puoliunessa - ja kun alaskin pitäisi vielä päästä se sama matka. Auringonnousuretket Baturille ovat myös todella suosittuja ja parhaimmillaan vuorella saattaa lukemani mukaan olla parikin sataa turistia pällistelemässä taivaalle nousevaa valopilkkua. Itse nautin eniten tilanteista, missä muita turisteja ei ole liikaa läsnä ja siitäkin syystä skootterilla ympäristöön tutustuminen sai riittää meille. Hyvä niin, sillä siinäkin tuli nähtyä paljon.batur4
batur batur2 Baturilta avautuu näkymä Abang (2 153 m) ja Agung (3 142 m) -tulivuorille. Vuorien välissä sijaitsee Balin suurin kraaterijärvi Danau Batur, joka on kertakaikkisen kaunis. Kiertelimme järveä ja sitä ympäröiviä pikkukyliä skootterillamme. Järven ympäriltä löytyy yhteensä kuusi kylää, joiden asukkaat elävät jatkuvassa valmiustilassa aktiivisen Baturin takia. Tulivuori on purkautunut yli 20 kertaa viimeisen 200 vuoden aikana - viimeksi tosiaan vuonna 2000.

Alueella asuvat ihmiset olivat todella ystävällisiä, jopa jossain määrin tungettelevia. Jokainen tuntui haluavan meistä osansa: toiset vain tervehtivät iloisesti ja saattoivat kysellä, minne matka siinä missä toiset kauppasivat aggressiivisesti omia palveluitaan, tavaroitaan ja retkiään. Harvan ihmisen pääsi ohittamaan ilman, että perään huikattiin vähintäänkin tervehdykset. Keskityimme kuitenkin omiin suunnitelmiimme ja kun kaupustelijoiden ei anna liikaa häiritä, ei heistä yleensä koidu liikaa vaivaa. 
batur5
Järveä ympäröi todella kaunis ja vehreä luonto ja auringonsäteiden valaisevat vuorenrinteet ovat aivan mielettömiä. Alueella kasvaa myös valtavan kokoisia joulutähtiä - ihan niitä samoja, jotka meillä koristavat koteja joulun aikaan. Mitä pidemmälle pikkuruisia teitä ajaa, sitä huonokuntoisemmiksi ne käyvät. Viimeiset kylät ovat jo todella jyrkkien mäkien ja kuoppaisten tienpätkien takana, joten jonkin verran ajotaitoja tarvitaan niiden saavuttamiseksi. Itse en ikinä lähtisi yrittämään, mutta omaan kuskiini luotan kuin kiveen ja istun kyydissä suorastaan huolettomana :) 

Ainiin, ja parhaiden maisemien toivossa järvelle kannattaa suunnata suhteellisen aikaisin aamusta ennen kuin pilvet ehtivät kerääntyä vuorten huippuja ympäröimään. Aamulla alueella on hieman viileämpää, joten matkassa mukana roikkunut neule sai käyttöä jo toisen kerran reissumme aikana.

Ei kommentteja