Prätkäretki Naniin ja Pohjois-Thaimaan upeille vuorilleChiang Main ilmanlaatu on ollut viimeisestä kirjoituksestani asti heikko kunnes tänä viikonloppuna asiaan saatiin parin kunnon ukkosmyrskyn myötä viimein helpostusta. Savu on rajoittanut tekemisiä täällä jonkin verran, kun ulkona ei ole tehnyt mieli juuri liikuskella ja sen takia mielikin on ollut välillä maassa. Viikko sitten saimme kuitenkin tarpeeksemme ja päätimme tehdä viikonloppuretken Naniin silläkin uhalla, että savusaaste on ollut paksua ympäri Pohjois-Thaimaata. Riski kannatti, koska Nanissa ja erityisesti sitä ympäröivillä vuorilla savu oli tällä kertaa vähäisempää kuin Chiang Maissa.

Kuivuus on tänä vuonna Thaimaassa kuulemma pahin viimeiseen 65 vuoteen ja ilmeisesti se on saanut paikalliset maanviljelijät innostumaan peltojen ja roskien polttelusta oikein urakalla. Yleensä savukausi on tässä vaiheessa vuotta jo ohi, mutta nyt paikallisetkin ovat ihmetelleet, aikovatko maanviljelijät lopettaa peltojen polttamista lainkaan. Kuivuuden takia palot sitten leviävätkin helpommin ja savusumu peittää alleen koko Pohjois-Thaimaan. Sisällä lymyileminen alkoi kuitenkin pikkuhiljaa kyllästyttää, joten päätimme vuokrata moottoripyörän ja ajella sillä pitkin Pohjois-Thaimaan kauniita vuoristoteitä aina Naniin asti. Yövyimme Nanissa kaksi yötä: yhden päivän käytimme sinne ajamiseen, seuraavana tutustuimme lähiympäristöön sekä Doi Phukkan kansallispuistoon prätkän selästä käsin ja viimeisenä päivänä ajelimme takaisin Chiang Maihin.

Huolimatta siitä, että suvussani lähes kaikilla on jonkinlaista moottoripyörätaustaa ja meillä on kotonakin prätkä jo neljättä vuotta, tämä oli itselleni ensimmäinen kerta moottoripyörän kyydissä. Nyt on sitten sekin asia korjattu, sillä ajokilometrejä kertyi viikonlopun aikana noin 800!

prätkäretki

Nan itsessään ei kaupunkina ollut kovin ihmeellinen - oikeammin sanottuna se on ihan samanlainen kuin kaikki muutkin pikkukaupungit Thaimaassa. Viidestätoista päänähtävyydestä kaksitoista on temppeleitä, eli aika yksipuolista silläkin saralla. Moottoripyöräilijälle ajomahdollisuudet Nanin ympäristössä ovat kuitenkin mitä mainioimmat ja ne ovat jo itsessään hyvä syy vierailla alueella. Mutkittelevat vuoristotiet ja huikeat maisemat ovat todellakin reissun arvoiset ja samalla pääsee näkemään, millaista elämää Thaimaan maaseudulla vietetään.

nan

Paikalliset huomioivatkin meitä yllättävän paljon ja kielitaidon puutteesta huolimatta useampi maalaisukko kävi ihmettelemässä isoa kulkupeliämme. Revittiinpä meidät myös kahvilaa etsiessämme poseeraamaan paikallisten uudenvuoden juhlijoiden kanssa valokuvissa ja niitä kuvia otettiinkin sitten ja paljon - yhdessä ja erikseen.

Juuri kukaan seurueesta ei puhunut kummoista englantia, mutta sen verran saimme selville, että kuvassa kanssamme poseeraa ainakin paikallinen poliisi, opettaja ja muutama sairaanhoitaja. Chiang Maissakin on melko tyypillistä, että meitä farangeja saatetaan tulla pyytämään poseeraamaan yhteiskuviin. Se on jäänyt mysteeriksi, mikä näiden kuvien tarkoitus lopulta on. Ehkäpä paikalliset esittelevät meitä valkonaamoja sosiaalisessa mediassa uusina ystävinään. Juhlaseurue olisi myös kovasti halunnut tarjota meille viskiä. Viis siitä, että moottoripyörääkin piti ajaa! Tyydyimme tällä kertaa monen pettymykseksi kuitenkin nautiskelemaan vain vettä.

nan2
nan8
nan7
nan6

Kaiken kaikkiaan moottoripyöräretki oli loistava tapa päästä tutustumaan tarkemmin Pohjois-Thaimaahan, sen ihmisiin, pieniin maalaiskyliin ja niiden elinoloihin. Saimmepa todistaa omin silmin myös savusaasteen alkusyitä: poroksi poltettuja peltoja, tienpientareita ja ryteikköjä kyllä riitti. Yksi ihan kunnolla käsistä levinnyt palokin osui vastaan ja monta sellaista, joista ei oikein osannut sanoa, onko tuli levinnyt tarkoituksella vai vahingossa.

Maisemat vaihtelivat karuista vehreisiin, mutta kaunista oli silti joka puolella. Voin vain kuvitella, miten upeita nuo vuoristomaisemat ovatkaan vehreällä kaudella, kun jo nytkin teki vain mieli huokailla ihastuksesta.

nan4

5 kommenttia

 1. Löysin sun blogiin, kun kävit kommentoimassa mun blogia ja jumituin nyt selailemaan näitä sun reissujuttuja :D Toi prätkäily pohjoisessa on ollu meidän suunnitelmissa jo monta vuotta ja tän jutun lukeminen vahvisti päätöksen: tänä vuonna me tehdään se. Ollaan kyllä oltu Chiang Maissa aiemmin mutta ei sen pohjoisemmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin kannattaa! Jos tulette sadekauden jälkeen, pitäisi tuolla olla vehreää ja luvassa siis vieläkin huikemmat maisemat! Jos on enemmän aikaa, voitte tehdä pidemmänkin loopin pohjoisessa, siellä menee hienot reitit ympäriinsä. Niin ja jos vuokraatte prätkän Chiang Maista voin suositella jopa firmaa tätä varten: Tony's Big Bikes. Ei ehkä se ihan halvin, mutta ehdottoman luotettavaa ja asiantuntevaa palvelua! :)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, laitetaan Tony's Big Bikes korvan taa....:)

  VastaaPoista
 3. Mukavaa luettavaa ja tuttua seutua. hmm. 2004 Nania ja Doi Phukha looppia koluttiin autolla ja 2009 sitten kierettiin Nanin seutua prätkillä muutaman päivän edestä. https://www.facebook.com/groups/587674821387462/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuolla olisi kyllä voinut ehdottomasti ajella paljon pidempäänkin, sillä katseltavaa kyllä riittäisi :)

   Poista