Khao Yain kansallispuistossa voi bongata villejä norsuja

Balilta matkamme jatkui takaisin Thaimaahan, johon saimme muutamaksi viikoksi matkaseuraa mieheni siskosta. Tarkoituksena oli viettää joitakin öitä Bangkokissa ja kierrellä Thaimaan saaristoa. Ihan ensimmäisenä suuntasimme kuitenkin Pak Chongiin ja Khao Yain luonnonpuistoon.

Pak Chong on pienehkö kaupunki muutaman tunnin bussimatkan päässä Bangkokista pohjoiseen. Emme juurikaan ehtineet tehdä kaupunkiin tuttavuutta, sillä vierailumme tarkoituksena oli tutustua kaupungin lähelllä sijaitsevaan Khao Yain kansallispuistoon. Majoitus oli varattu Greenleaf Guesthousen kautta, joka myös järjesti kaikki retkemme. Oikein toimiva ratkaisu tällaiselle pikavisiitille!

Olimme varanneet jo ensimmäiseksi illaksi puolen päivän mittaisen retken, joten bussimatkan jälkeen ehdimme vain pikaisesti vaihtaa vaatteet ja sitten jo kiiruhdettiin. Puolen päivän retkellä pääsee pulahtamaan paikalliseen metsälampeen sekä tutustumaan paikalliseen buddhalaisluolastoon ja sen asukkeihin.

Luolaa asuttavat hyönteisiä syövät pienet lepakot, joita roikkuikin tasaisena mattona ympäri luolan kattoa. Opimme muun muassa, että lepakon jätökset ovat haluttua tavaraa, sillä siitä voidaan valmistaa ruutia. Jätöksiä oli tosiaan nähtävissä ympäri luolastoa ja välillä jalkojen alla rutisivat myös kuolleiden lepakoiden ruumiit. Mietinkin, kuinka paikalliset munkit jaksavat meditoida näissä oloissa helposti kuusikin tuntia kerrallaan - lepakoiden roikkuessa siellä yläpuolella…pakchong2 Luolasta suuntasimme läheiselle pellolle katsomaan lepakoiden lentoa ulos pesästä. Näky oli ikimuistoinen: luolan suulta virtasi taivaalle paksu musta vana lepakoita, jotka kiertelivät, kraatelivat ja tekivät spiraaleja ilmassa. Yhteensä miljoonia ja miljoonia lepakoita lensi luolan suuaukolta ulos koko auringonlaskun ajan - en todellakaan olisi uskonut näkeväni sellaista määrää! Vielä hämärän saavuttuakin saattoi kuulla lepakoiden kitinän ja nahkaisten siipien läiskeen, vaikka mitään muuta ei enää ollut näkyvissä. Tämä oli varmaan suosikkijuttuni koko Khao Yain vierailulta ja retken päätteeksi paineltiin pehkuihin väsyneinä mutta erittäin hyvillä mielin. pakchong1 palchong3 Seuraavana aamuna starttasi koko päivän retki, johon kuului useamman tunnin viidakkokävely, vierailu vesiputouksella ja villinorsujen bongausta. Meillä oli yhdentoista ihmisen ryhmä ja opas, joka johdatti porukkaa pitkin viidakkoa etsimässä erilaisia eläimiä.

Saimme nähdä muun muassa gibboneita jotka tarkkailivat meitä äkäisen oloisina puiden oksilta, suuria sarvinokkalintuja ja liudan erilaisia myrkyllisiä käärmeitä. Lisäksi teimme tuttavuutta myös makakien, krokotiilin ja lopulta myös sen villinorsun kanssa! Siellä se lyllersi viidakossa kapean joen toisella puolella rouskuttelemassa eväitään keskellä tiheikköä eikä pahemmin välittänyt meistä. Välillä se höristeli korviaan ja jähmettyi paikoilleen, jos satuimme pitämään liikaa meteliä. Huomattavasti siistimpää hommaa seurailla elefantin touhuiluiluja sen omassa elinympäristössä kuin vankeudessa - suosittelenkin skippaamaan turisteille tarkoitetut elefanttiratsastukset sun muut ja lähtemään oikealle bongausreissulle! pakchong5 pakchong4Loppupäivä kului lisää elefantteja etsiessä, mutta emme onnistuneet löytämään yhtään kokonaista laumaa. Khao Yain luonnonpuisto on kuitenkin kaunis ja siitä on pidetty Thaimaan mittapuulla jopa poikkeuksellisen hyvää huolta, joten aika kului mukavasti ympäristöä ihaillessakin.

Auringonlaskun aikaan lava-auto käänsi nokkansa kohti Pak Chongia ja lähdimme huristelemaan noin tunnin mittaista paluumatkaa takaisin majoitukselle. Tässä vaiheessa pitkä päivä oli todellakin ottanut veronsa, ja oli ihanaa päästä vihdoin lepäilemään. Hotellilla ihmettelin vetämätöntä oloa ja kuumemittari paljastikin, ettei kyse ollut ihan perusväsymyksestä. Yllättävän hyvin sitä kuitenkin jaksoi, kun päivä oli täynnä mielekästä ohjelmaa!pakchong7

3 kommenttia

 1. Näin täti ihmisenä kaipaisin vähän enemmän tietoa taudista. Kuumetta mutta kuinka paljon ja joko olet kunnossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnossa ollaan! Joku sitkeä kuumetauti vaivasi kesäkuussa ja kävi kylässä pariinkin otteeseen, mutta nyt jo monta viikkoa ihan ok :)

   Poista
 2. Tahtoisin myös tukea Thaimaan reissullani eettisesti kestävää luontomatkailua joka toimii eläinten ehdoilla. Löytyyköhän Thaimaasta esim.norsujen orpo- tai eläkekoteja jossa voisi vierailla ja näin rahallisesti tukea sellaista työtä?

  VastaaPoista