Japanilaisten ruokien parhaat – maista ainakin näitä

Yksi tärkeimpiä tavoitteita Japanin-matkallamme oli päästä kokemaan mahdollisimman paljon erilaisia makuelämyksiä tuossa herkkuruokien luvatussa maassa. Rakastan sushin lisäksi kaikkia muitakin japanilaisen keittiön ruokia kuten teppanyakia, tempuraa, ramenia, sukiyakia, gyozia...kaikkea!

Jo reissulla ollessani suunnittelin kirjoittavani japanilaisten ruokien top-listan, joka rakentuu omien makumieltymyksieni mukaan.

Iso osa näistä on tuttua huttua varmasti suurelle osalle lukijoista, mutta ainakin seuraavia ruokia kannattaa Japanissa vieraillessa mielestäni ehdottomasti maistaa. Tässä valikoima herkuista, jotka jäivät Japanin-reissulta erityisesti mieleen.

1. Takoyaki


Näistä herkkupalluroista kirjoittelinkin jo Osaka-postauksen yhteydessä. Takoyakit ovat siis vehnäjauhoista tehdystä taikinasta ja erinäisistä täytteistä kuten mustekalasta paistettuja pyöreitä mykyjä. Ne ovat Japanissa suosittua pikaruokaa ja palluroita löytyykin helposti ihan niihin erikoistuneista kadunvarsikeittiöistä. En yleensä välitä mustekalasta, mutta takoyakit vievät todellakin kielen mennessään!

2. Okonomiyaki

osaka18

Myös tämä kummallinen ruokalaji tuli mainittua blogissa jo aiemminkin. Suomeksi käännettynä okonomiyaki tarkoittaa suunnilleen "se mitä haluat kypsennettynä", mikä kielii sen pyttipannumaisesta luonteesta. Tämä munakkaan ja pizzan välimuoto on täynnä makua, ja vaikka koukkuun jääminen olisi itselläni vaatinut varmasti useampia maistelukertoja, on tämä mielestäni ehdottomasti kokeilun arvoinen ruokalaji jos Japaniin asti päätyy.

Okonomiyakia tarjoillaan ruokalajiin erikoistuneissa ravintoloissa, joita Japanissa on runsaasti. Osa ravintoloista toimii itsepalveluperiaatteella: ruokailija valitsee mieleisensä ainekset ja paistaa niistä itse okonomiyakinsa. Me söimme okonomiyakimme Chibo Dotonbori -nimisessä ravintolassa Osakassa, jota voin vain suositella. Paikkaan on asiakkaita jonoksi asti, joten kannattaa mennä jonottelemaan ennen kuin nälkä on ehtinyt äitiyä liian kovaksi.

3. Sushi

jruoka2

Eihän tätä voi jättää mainitsemattakaan. Vaikka et muuten söisi sushia, kannattaisi sille Japanissa ehkä kuitenkin antaa mahdollisuus. Tokion suunnalla taatusti herkullista joskin hieman hintavaa sushia löytyy ainakin Tsujikin-kalamarkkinoiden ympäristöstä – ainakin kalan tuoreus on taattu!

Me maistelimme sushia moneen otteeseen hieman erilaisissa paikoissa. Testasimme muun muassa Kiotossa suositun Chojiro-ravintolan, joka oli ihan ok muttei ehkä kaiken sen hehkutuksen arvoinen. Liukuhihnasushi on ilmeisesti muutenkin Japanissa hieman huono valinta, sillä parhaat sushikokit ovat töissä aivan muualla ja sushia valmistetaan kuten nimikin jo paljastaa: liukuhihnalta. Kokemus oli kuitenkin hauska ja hinta-laatusuhdekin ihan kelvollinen.

jruoka3

Pöydässä olevasta hanasta sai itse valutettua kuumaa vettä, johon sitten sekoitettiin vihreäteeuutetta, kätevää!

jruoka4

Sushi valittiin pääosin pöydän vieressä pyörivältä liukuhihnalta, mutta kalliimpia erikoisuuksia tai hihnalta puuttuvia herkkuja sai tilattua pöydässä olevan tabletin kautta suoraan keittiöstä.

jruoka7

Kannattaa testata myös sukiyakin kalaversiota: päällä kalaa, soijaa ja wasabia, pohjalla riisiä.

4. Tenkatsu

jruoka6

Paneroitu tenkatsu on mielettömän hyvää, mutta saan siitä aina seurauksena huonon olon ilmeisesti ruoan rasvaisuuden vuoksi. Kuvassa näkyvä ateria nautiskeltiin Katsukura-ravintolassa Kiotossa ja etenkin tuo jättirapu oli joka pennin arvoinen ostos. Lisäkkeitä eli kaalia, riisiä ja miso-keittoa sai ravintolassa syödä niin paljon kuin jaksoi.

5. Erilaiset nuudelit

jruoka8

Kylmänä, kuumana, ohuena, paksuna...Nuudeleita saa Japanissa miljoonassa eri muodossa eikä niitä voi jättää väliin!

Herkuttelimme varmasti maailman parhaat ramenit Tokiossa Shinjukun alueella sijaitsevassa Menya Mushasi-ravintolassa. Monista ramen-paikoista löytyy Japanissa vain automaatti, jonka kautta tilaus tehdään. Maksettuasi tilauksen automaatti antaa sinulle kuitin, joka sujautetaan tiskin yli kokille, joka valmistaa sinulle suussa sulavan annoksen nuudelisoppaa. Kuten yleensä, meidänkin valitsemassa ravintolassa automaatin tekstit olivat tietenkin vain japaniksi, joten arvalla mentiin. Parempaa annosta ei olisi voinut kuitenkaan toivoa!

osaka6

osaka7

Yllä näkyvät nuudeliannokset nautittiin Umeda Hagakuressa Osakassa. Herkullisen ruoan lisäksi palvelu ja vastaanotto oli suorastaan niin shokeeraavan ystävällistä, että sitä on vaikea käsittää.

6. Tempura

jruoka9

Tempura houkuttelee aina ja tähän haaveeseen Tendon Tenya, tutummin vain Tenya, -ketjuravintola vastaa ihan kiitettävällä tavalla. Ei ehkä parasta tempuraa maailmassa, mutta hintataso oli todella miellyttävä Japanin melko kalliiden ravintoloiden joukossa.

7. Yakitori-vartaat

jruoka13

Yakitorilla tarkoitetaan grillattua kanaa vartaassa. Oikeasti on kuitenkin yleistä, että Japanissa yakitorilla viitataan yleisesti kaikkeen grillattuun vartaassa olevaan ruokaan: pääsääntöisesti grillatut ainesosat ovat possua, nautaa, sieniä ja kasviksia. Grillivartaat sopivat suomalaiseen suuhun makumaailmaltaan erittäin hyvin!

jruoka10

Vartaiden kanssa testasimme japanilaisen munakkaan, joka maistui...no, munakkaalta.

Näiden lisäksi suosittelen maistelemaan ainakin sukiyakia, eli lihaa riisipedillä. Kuvia sukiyaki-annoksista ei sattunut olemaan, mutta esimerkiksi suurimmista kaupungeista löytyvä Suki-ya-ravintolaketju tarjoaa kyseistä herkkuruokaa todella lompakkoystävälliseen hintaan. Tämän kirjoitettuani onkin sitten aivan mieletön nälkä, joten täytynee lähteä etsimään jostakin taas murkinaa vatsan täytteeksi...

Ei kommentteja