Palasia Tokiosta – pikavierailu suurkaupungissa


Saavuttuamme Kiotosta Tokioon olo oli ennen kaikkea hyvin pieni. Harvassa maailmankolkassa voi kokea sulautuvansa ihmismassaan yhtä tehokkaasti kuin Tokiossa.

Vietimme kaupungissa kolme päivää ja vaikka siinä ajassa ehtii nähdä jo jotakin, jäi paljon vielä näkemättä. Tokio on niitä paikkoja, joihin voi palata uudestaan ja uudestaan sillä tarjonta on yksi kertaisesti loputonta.

Ensimmäisen Tokion-reissupäivän käytimme pyörimällä muun muassa Meiji Jingu Shrinen pyhäkköalueella sekä Harajukussa, jonne pääsi majapaikastamme Asakusa-bashista kätevästi metrolla. Meiji Jingu Shrinen  alue oli kokonaisuudessaan ihan valtavan kaunis ja siellä vierähtikin tovi ihmetellessä. Kioton lukuisten valtavien temppelien jälkeen se ei kuitenkaan tarjonnut liiemmin mitään uutta.
  tokio Kaikkihan tietävät, että Harajukun silta on erityisen kuuluisa mitä kummallisimmilla tavoilla pukeutuneista japanilaisnuorista. Paras päivä cosplay-tyyppien bongailuun pitäisi olla sunnuntai, joten kerrankin olimme paikalla oikeaan aikaan. Sillalle päästyämme odotukset jäivät kuitenkin palkitsematta, sillä silta suorastaan kumisi tyhjyyttään. Ei lolitan lolitaa! En tosiaankaan tiedä, ovatko pukeutumisleikit Japanissa jo mennyttä maailmaa, vai mistä oli kyse.

Aivan Harajukun aseman kupeesta alkaa Takeshita Street, joka eräs Tokion kuuluisimmista ostoskaduista. Mekin suuntasimme kulkumme sinne - emme tosin shoppailemaan, vaan lähinnä ihmettelemään tiivistä tunnelmaa. Kuten kuvastakin näkyy, alueella ei todellakaan tarvinnut käyskennellä yksinään. tokio4 Tässä vaiheessa päivä alkoi jo painaa jaloissa, joten palasimme takaisin hotellille lataamaan akkuja. Pimeän tultua lähdimme vielä palloilemaan kaupungille ja ihmettelemään Shinjukun valotaulujen loistetta.

Shinjukun laidalla sijaitsee toinenkin menevä kaupunginosa. Golden Gai on tunnettu loputtomista pikkuriikkisistä baareistaan, joihin paikalliset bisnesmiehet kömpivät usein viettämään iltaa suoraan työpaikoiltaan pimeän saavuttua jo aikaa sitten. Alueen baarit todellakin ovat kooltaan minikokoisia: useissa saattoi olla vain viisi asiakaspaikkaa, mutta näitä juottoloita onkin sitten alueella vieri vieressä piiitkä rivi. Oli todella mielenkiintoista vain kuljeskella ympäriinsä ja kurkistella meininkiä aina pikkuisen ikkunoista ja ovien raiosta. Sisään emme sentään uskaltautuneet. tokio6 tokio5 tokio8 Seuraavana aamuna suuntasimme kulkumme makeasti nukutun yön jälkeen kuuluisille Tsukijin markkinoille. Oikeasti nämä maailman suurimmat kalamarkkinat starttaavat jo puoli viiden aikaan aamuyöllä, kun tonnikalahuutokauppa alkaa.

Päästäksemme mukaan seuraamaan tätä jännitysnäytelmää ja varmistaaksemme sisäänpääsymme olisi meidän pitänyt kuitenkin herätä niin mielettömän aikaisin, ettemme yksinkertaisesti jaksaneet. Nukuimme siis suosiolla aamuun asti ja suuntasimme alueelle vasta myöhemmin nauttimaan sushiaamupalat. Ja oli muuten oikeasti parasta sushia koskaan! Täydellisen tuoretta, mehevää ja suussasulavaa - harmittaa todella, että tonnikala on nykyään niin uhanalaista, ettei sitä mielestäni juuri kannattaisi enää nautiskella. Sushi oli sanalla sanoen täydellistä. tokio10 Sushin maistelun jälkeen suuntasimme tutkimaan vielä yhden paikallisen nähtävyyden, Asakusassa sijaitsevan Kannon-jumalalle omistetun buddhalaistemppeli Sensojin. Se on suosittu turistikohde eikä syyttä, sillä paikka on upea. tokio12 Temppelillä kokeilimme onneamme ja hankimme itsellemme Omikujit, eräänlaiset eri elämän osa-alueille erotellut ennusteet tulevaisuudesta. Systeemi toimii niin, että ensin tipautat sata jeniä rahalippaaseen ennustusken saadaksesi ja sen jälkeen ravistat pienestä peltisäiliöstä itsellesi puikon. Puikosta löytyvän japanilaisen merkin perusteella etsit sitä vastaavan laatikon, josta löytyy oma ennustuksesi. Ennuste on kirjoitettu pääosin japaniksi, mutta siitä löytyy myös englannin kielinen käännös.

Toiselle meistä luvattiin hyvää onnea (minulle) ja toiselle pahaa. Molemmille kerrottiin, että avioliitto ja työnteko ovat huonoja ajatuksia, ja vain toisen meistä oli kannattavaa olla matkalla juuri nyt.

Omaa onneaan voi myös yrittää täydentää ostamalla temppeliltä erilaisia mukana kanniskeltavia onnenkaluja, jotka lupaavat esimerkiksi parantaa koulumenestystä tai tuoda turvallisuutta liikenteessä. Lisäksi alueella suitsukkeita, joiden savun uskotaan olevan hyväksi terveydelle: ohjaamalla savua vartalon heikkoihin kohtiin voi yrittää äkkiparantaa kolotuksia. tokio13 tokio14 Meidän reissumme päätavoitteenamme oli yksinkertaisesti aistia tämän uniikin suurkaupungin tunnelmaa, kierrellä jälkeen tutustua paikkoihin. Sanoisin, että kolmessa päivässä siinä onnistuu kohtuullisen hyvin, mutta olen aika varma myös siitä, että Japaniin tulee vielä jossain elämänvaiheessa palattua uudestaan pidemmäksi aikaa. Ja lennämmehän me Amerikasta Tokion kautta takaisin Aasiaan - emme ole vielä päättäneet, jäämmekö hetkeksi kaupunkiin ja kuinka pitkäksi aikaa.

1 kommentti

  1. Otitteko varmasti oikeista lokeroista, ovat niin saman näköisiä nuo merkit.

    VastaaPoista