Polkupyörällä Kiotossa


Jatkoimme Osakasta matkaamme paikallisjunalla Kiotoon. Japanissa junayhteydet pelaavat loistavasti ja matka kesti alle tunnin - eikä kyse ollut edes luotijunasta.

Kioto tunnetaan perinteisenä japanilaiskaupunkina, jonka noin kaksi tuhatta temppeliä ja pyhäkköä houkuttelevat kaupunkiin vuosittain yli 30 miljoonaa turistia. Kioto on yksi Japanin historallisimpia kaupunkeja, minkä takia se valikoitui meidänkin matkakohteeksemme: etenkin temppeleitä tuli tiirailtua reissun aikana runsain määrin.

Ensimmäisenä pisti silmään, että Kioto on selvästi Osakaa pienempi kaupunki. Lähestulkoon kaikki löytyy kompaktien välimatkojen päästä ja kun hotelimmekin sattui sopivasti vuokraamaan polkupyöriä, päätimme hyödyntää mahdollisuuden ja tutustua kaupunkiin pyörän kyydistä käsin. Siinä missä muun muassa Thaimaassa ja Vietnamissa polkupyörä on köyhistäkin köyhimpien kulkupeli, joka saa helposti vähän naureskeluakin osakseen Osakassa ja Kiotossa näkyi paljon pyöräilijöitä. Kypäriä ei tosin (taaskaan) ollut saatavilla missään, pyöräteitä ei aina ole ja jalankulkijat käyttäytyvät todella arvaamattomasti, joten hieman varovaisuutta tarvitaan.

Polkupyörä oli kuitenkin aivan loistava valinta etenkin meidän tapauksessamme, kun aikaa tutustua kaupunkiin oli vain rajallisesti. Ehdimme nähdä enemmän kuin olisin odottanut ja pyörän selässä tulee tutustuttua sellaisiinkin osiin kaupunkia, missä ei ole varsinaisesti mitään suurta nähtävää paikallisten asuinolojen lisäksi.

Ensimmäisenä otimme suunnan kohti Tenryu-ji-temppeliä. Parin tunnin rauhalliseen tahtiin poljettu matka kannatti, sillä temppelialue on todella kaunis. Tenryu-ji on tunnettu erityisesti laajasta japanilasesta puutarhastaan sekä sen takana avautuvasta bambumetsästä. Erityisesti bambumetsä teki minuun sen verran suuren vaikutuksen, että omistan sille seuraavaksi ihan oman kirjoituksen: kuvia tulee muuten tähän tekstiin jo aivan liikaa. Paikan päälle kannattaa kuitenkin ehdottomasti vaivautua sillä temppeli, sen puutarha ja bambumetsä ovat kaikki itsessään näkemisen arvoisia. kioto3 kioto4 Pyöräretkemme jatkui vielä seuraavalle temppelille ja sitä kautta lähistöllä sjaitsevalle joelle vilvottelemaan. En yksinkertaisesti voinut vastustaa edessä viileänä virtaavaa uomaa ja pitkän pyöräretken jälkeen tuntui ihanalta ottaa kengät pois ja työntää jalat kylmään veteen. Ajatus oli selvästi muidenkin mieleen, sillä sain hyväksyvän peukalonnoston myös ohi kulkeneelta japanilaispojalta. Virran varrella oli mukava istuskella katselemassa kaunista jokimaisemaa ja fiilistellä sitä tosiasiaa, että Japanissa sitä todella ollaan. kioto5 kioto6 kioto8 Illalla piipahdimme auringonlaskun jälkeen vielä Fushimi Inari -temppelissä, mutta visiitti jäi kohtuullisen lyhyeksi. Kioton eteläosassa sijaitseva pyhäikkö on kuuluisa tuhansista kirkkaanpunaisista porteistaan, jotka muodostavat jonoissa kiemurtelevan verkoston päätemppelin takaosiin.

Pimeän illan keskellä tämä lähestulkoon autio rakennelma keskellä metsää oli todellakin mieltä kutkuttava paikka. Porttien muodostama käytävä muodostaa yhteensä lähes kolmen kilometrin pituisen jonon ja portteja voi myös itse ostaa paikan päälle lisää - aikamoiseen hintaan tietenkin. kioto12 kioto10Matka temppelialueen huipulle on aika pitkä, joten armillisesti emme pitkän päivän jälkeen jaksaneet kävellä kuin noin puoliväliin reittiä. Silti jo siinä vaiheessa paikka oli tehnyt meihin vaikutuksen ja olisikin ollut mukavaa nähdä sama temppelialue myös päiväsaikaan. Illalla sinne meneminen kuitenkin kannatti siinä mielessä, että alueeseen sai todellakin tutustua rauhassa ja hämärä ilta loi sinne aivan ainutlaatuisen tunnelmansa.

Päällimmäisenä Kiotosta jäi mieleen ajatus siitä, kuinka vahvasti kaupungin satoja vuosia vanha kulttuuri on todellakin aistittavissa eri puolilla kaupunkia. Kioto onkin kiistämättä Japanin kulttuurillinen sydän ja ohittamaton matkakohde reissaajalle, joka janoaa päästä kokemaan perinteistä paikallista kulttuuria. Pelkästään alueen 2000 temppeliä riittävät pitämään reissaajan kiireisenä, mutta viehättävässä kaupungissa riittää tekemistä muutenkin. Suosittelen!

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja