Thaimaan hullunkurisimmat omituisuudet ja hauskimmat tavat


Vaikka kohta alkaa tuntua siltä, että olen reissannut Thaimaassa jo riittävästi yhdeksi eliniäksi tuntuu paikallisten tavoista ja tottumuksista paljastuvan joka kerta jotakin uutta ja erikoista. Listasin tähän postaukseen hauskimpia ja omistuisimpia juttuja, mihin on tullut törmättyä - monille varmasti tuttua kauraa, mutta ehkäpä jotain uuttakin?

Kuninkaan kunnioitus

Thaimaassa kaikkea valuuttaa korostaa kuninkaan kasvot, mikä tarkoittaa sitä että seteleitä ei rypistellä, revitä tai muutenkaan kohdella huonosti.

Bangkokissa julkisilla paikoilla kuten juna-asemilla ja puistoissa soitetaan päivittäin kansallislaulu, jonka ajaksi kaikki keskeyttävät omat touhunsa ja jähmettyvät tekemään kunniaa kuninkaalle. Elokuvateattereissa kuninkaan laulu edeltää jokaista filmiä ja silloin kaikkien katsojien tulee nousta seisomaan ja tehdä kunniaa kuningasperheelle. 

Kuninkaan solvaaminen on rikos, joka voi pahimmillaan johtaa vankilatuomioon. Erikoista, joskus hassuakin ja kieltämättä erilaista kuin mihin siellä kotimaan kamaralla on tottunut: oikeasti tämä asia ei paljoa naurata, kuten nämä Ylen ja HS:n uutiset osoittavat.

Kasvojen menetys ja virheelliset neuvot

Thaimaalaiselle on erityisen tärkeää säilyttää kasvonsa - kasvojen menetys on kuta kuinkin pahinta, mitä paikalliselle voi tapahtua.

Tämä saattaa johtaa joskus hassuihin tilanteisiin, jos kysyt thaimaalaiselta neuvoa eikä hän tiedä vastausta. Kasvonsa säilyttääkseen hän saattaa antaa sinulle neuvoja, joiden todenperää hän ei itsekään tiedä. Jos esimerkiksi paikalliselta kysyy tietä jonnekin, hän mielummin osoittaa mihin tahansa suuntaan kuin myöntää, että hänellä ei ole aavistustakaan mihin päin kannattaisi kulkea. Neuvojen kysymiseen liittyy tästä syystä aina pieni jännitysmomentti, kun et voi olla varma siitä, että sinua on todella opastettu oikein.

Durian - kielletty hedelmä

Durian, tuo haiseva hedelmä jota ei Suomesta juuri löydy. Tai itse en ainakaan ole vielä koskaan tätä Suomen kaupoista bongannut, onko joku muu?
oudot
Vasta niin pieniä, mutta siinä ne kypsyvät.
Durian on piikikäs, hyvin suurikokoinen ja valtavalla ominaistuoksulla varustettu hedelmä. Maultaan se on aika mieto, omasta mielestäni ehkä hieman saippuainen. Makuaan tunnetumpi hedelmä on kuitenkin hajunsa ansiosta: sen syöminen on monissa julkisissa paikoissa kielletty jopa sakkorangaistuksen uhalla. Älä siis erehdy nauttimaan durianiasi bussissa tai vaikkapa junassa!

Itse opin ihan vastikään Heidin blogista, että piikikkään durianin käyttäminen aseena tappelussa on myös rangaistava teko: rangaistusasteikko riippuu vastapuolelle aiheutetuista vahingoista.

Valkoisen ihon ihannointi

Mitä vaaleampi hipiä, sen parempi. Thaimaa on luokkayhteiskunta ja ihon väri kielii omasta asemastasi tässä portaikossa: useimmat hyvin vaaleat (kiinan-)thaimaalaiset kuuluvat rikkaisiin sukuihin ja siten korkeimpaan kastiin. Jos katsot hetken thaimaalaista saippuaoopperaa, huomaat nopeasti, että näyttelijät ovat vaaleampia kuin keskimääräinen länsimaalainen eivätkä he oikeastaan kasvonpiirteiltäänkään edes juuri näytä aasialaisilta.

Siinä missä me turistit matkaamme Thaimaahan hehkuvan rusketuksen toivossa ja käristämme itseämme aurinkotuoleissa käyttää keskiverto thaimaalainen aikansa ihon mahdollisimman vaaleaksi saamiseen. Paikalliset eivät Thaimaassa paljon aurinkoa ota, iho suojataan auringon säteiltä mahdollisimman peittävin vaattein ja markkinat ovat pullollaan erilaisia ihovalkaisutuotteita. 

Välillä turistina voi olla haastavaa löytää Thaimaassa hygieniatuotetta, joka EI sisältäisi valkaisevia ainesosia. Itse olen etsinyt muun muassa käsisaippuaa, deodoranttia ja aurinkovoidetta joskus paremmin ja joskus heikommin lopputuloksin. Suosikkini on supersuosittu etanoiden erittämää limaa sisältävä Snail White -tuotesarja, joka lupaa käyttäjälleen vaaleana hehkuvan hipiän. Houkutteleva nimi tuotesarjalle, eikö?

Hymyily aina ja joka tilanteessa

Hymyile! Thaimaalaiset hymyilevät toisen ihmisen tavatessaan, vaikka tämä olisi tuntematon. Kun pidät suunpielet korvissa, pärjäät paikallisten kanssa varmasti paremmin kuin mutrusuuna.

Thaimaalaisilla on kymmeniä eri hymyjä: hymyllä voi ilmaista ilon lisäksi myös noloutta, hämmästystä tai kiukkua - myös vihan ja ärtymyksen tunteille löytyy oma hymynsä.

Älä suututa thaimaalaista 

Thaimaalaiset ovat tosiaan maailmankuuluja kohteliaasta asenteestaan ja hymyilevästä olemuksestaan. Paikalliset eivät kuitenkaan tykkää näyttää todellisia tunteitaan avoimesti - varsinkaan negatiivisia sellaisia. Malttinsa menettävä menettää myös kasvonsa.

Sisältäpäin thaimaalaiset ovat kuitenkin tulisia kuin hehkuvat hiilet, joten varo vain ettet aiheuta kenellekään kasvojen menetystä tai joudu tilanteeseen, jossa thaimaalainen raivostuu sinulle. Ei ole tavatonta, että kasvonsa menettänyt tai mustasukkainen thaimaalainen lähtee kostoretkelle, joka voi päättyä hyvinkin verisesti. Tyyni ulkokuori voi siis joskus hämätä.

Elekieli, kädet ja jalat

Thaimaassa ei saa osoittaa ketään sormella: mikäli ohjataan suuntaa tai osoitetaan toista henkilöä, se tehdään avokämmenen avulla tai nyökkäämällä. Lapsien tai mielellään kenenkään muunkaan päähän ei saa koskea, sillä päässä majailee sielu ja käsi on likainen.

Jos ojennat tai otat vastaan jotakin, tee se oikealla kädellä. Oikeaa kättä pidetään puhtaampana, koska vasenta käytetään vessassa asioidessa.

Pöydillä ei missään nimessä saa istua, koska takamus on epäpyhä ja likainen. Myös jalat ovat saastaiset ja tarkoitettu vain kävelemiseen: niinpä ei ole sopivaa istua jalat ristissä tai johonkin suuntaan sojottaen, vaan jalkapohijen tulee olla istuessakin suoraan maata kohden.

Siinäpä muutamia - ja näitä kulttuurierojahan riittäisi vaikka muille jakaa. Tässä kuitenkin ote niistä, jotka päällimmäisenä putkahtivat mieleen.

1 kommentti

  1. Todella hyvä blogi kokonaisuudessaan. Jään seuraamaan :)

    VastaaPoista