Elämäni onnellisin luontoretki – Mount Evans ColoradoUpeat Kalliovuoret sytyttivät meissä todellisen vuoristokuumeen, joten päätimme Coloradon visiitillämme suunnata vielä Mount Evansille. Kyseessä on siitä erikoinen kohde, että vuoren huipulle kiemurteleva tie on Yhdysvaltain korkein päällystetty väylä ja Mount Evans on siis korkein paikka, johon Jenkeissä omalla kaaralla pääsee. Sieltä voi nähdä Longs Peakille, Denveriin, Pikes Peakille ja Bierstadt-vuorelle asti.

Amerikassa on käytössä käsite nimeltä Fourteeners, jolla viitataan vuoriin joiden korkein huippu kohoaa yli 14 000 jalkaan, eli 4 267 metriin. Näiden vuorien huiputtaminen on paikallisten keskuudessa suosittua tekemistä, niin myös Mount Evansin – vaikka kieltämättä tuo vuorelle kipuaminen autolla vähän huijaukselta tuntuukin.
Evans-vuori avaa vierailijalleen monta erilaista maisemaa. Puurajan alapuolella on vielä lämmintä ja vehreää, mutta mitä ylemmäksi noustaan, sitä karummaksi maisemat ja sen viileämmäksi ilma käyvät.

Matkan varrella sijaitseva Summit Lake kimmeltää sinisenä kuin safiiri. Sen kupeessa kukkivat tundrakasvit ovat yksinkertaisuudessaan ja herkkyydessään jotenkin aivan älyttömän hurmaavia ja jokin niissä nostaakin välittömästi mieleen Suomen kesän. Auringonkukan miniatyyriversio Old man of the Mountain (ei kuvassa) saattaa jopa koitua eksyneen vaeltajan pelastukseksi: se kääntää kasvonsa aina itää kohti, piiloon kuivalta vuoristotuulelta.

4 300 metriä! Olihan tuo kuva pakko napata, vaikka vuorelle nyt ei ihan omin jaloin kiivettykään...

Vuoren huipulla on jo todella karua ja viileää, vaikka osa vierailijoita sitkeästi shortsit jalassa kuljeskeleekin. Ihan korkeimmalle huipulle saa sentään kivuta parinsadan metrin matkan jalkaisin ja siellä kasvoille leijailee jopa muutama lumihiutale! Toisaalta kalliolta löytyy lämmittelemästä myös perhonen...

Edessä avautuva maisema on upea ja sitä voisi viiltävästä tuulesta ja jälleen kerran orastavista vuoristotaudin oireista huolimatta ihailla vaikka kuinka pitkään. Paras on kuitenkin vasta tulossa. 
Itse esitin päivän aluksi ääneen kainon toiveen siitä, miten ihanaa olisikaan päästä näkemään lumivuohi. En todellakaan uskonut toiveen käyvän toteen, mutta kun kipuamme huipulta alas tönöttää niitä yhtäkkiä edessäni kokonainen lauma keskellä tietä! Ja niillä on poikasiakin!
Kun vähän sivummasta vielä löytyy tämä alla näkyvä kaksikko, tekee mieli hihkua onnesta. Pikkuiset treenaavat kovasti jo taistelutaitojaan eivätkä juuri välitä kahdesta hölmöstä turistista, jotka lumoutuneina tuijottavat tätä luontonäytelmää.
Kun vihdoin raaskin irrottaa katseeni pikkupukeista ja lähteä tekemään matkaa kotiin päin, en voi vielä autossa istuessanikaan uskoa onneani. Aivan mieletöntä, että satuin juuri oikeaan paikkaan oikeaan aikaan ja pääsin näkemään nuo kauniit eläimet niiden luonnollisessa elinympäristössä. Vaikka samoja otuksia voisi nähdä eläintarhassa eivätkä ne siellä todennäköisesti juurikaan sykähdyttäisi, ei sitä tunnetta voi millään rinnastaa tähän.

Mikään harvinaisuushan lumivuohi ei Coloradossa suinkaan ole, mutta siitä huolimatta en voi olla tuntematta suurta kiitollisuutta universumia kohtaan kaikesta tästä, mitä se on meille matkamme varrella tarjonnut.

Loppuun vielä vähän huonolaatuinen kännykällä kuvattu video, mutta katsokaa nyt noita! <3

19 kommenttia

 1. En kestä! Ihan ylisöpöjä, ja toi takaapäin otettu kuva kaksikosta on ihan järjettömän ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oli ihania <3<3 Ja oikein asettui mulle kuvattavaksi noin! :D

   Poista
 2. <3 <3 <3 Niiiiiin suloisia tyyppejä! Olen ihan hirveästi halunnut nähdä lumivuohia, kun ollaan sellaisissa paikoissa käyty, missä niitä on mahdollista nähdä. Tuuri ei ole kuitenkaan koskaan sattunut kohdalle, ainakaan vielä. Toivottavasti vielä joskus kuitenkin. :) Täytyy pitää Mount Evans mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä hienoja eläimiä! Toivottavasti onni pian suosii suakin :) Mun oli oikeasti vaikea käsittää tuota tuuria ja kun satuttiin vielä juuri tekemään lähtöä... Muutama minuutti aiemmin eikä oltais bongattu näitä lainkaan.

   Poista
 3. Ihanaa!! Noi vauvat 😍😍!! Tervetuloa Coloradoon uudelleen, meillä löytyy vierashuone ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha, varo sanojas! Teillä on muuten kohta vakituinen vieras siellä... ;)

   Poista
 4. Ihan mielettömän kauniit maisemat, erityisesti tuo vuoristojärvi/lampi! Nuo sarvipäät jää varmasti mieleen :D Tosi hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo järvi oli kyllä upea, ei sen kauneus oikein edes kuvista välity! Kiitos kommentista Paula :)

   Poista
 5. Ihania vuohia! Ja upeat maisemat :)

  VastaaPoista
 6. Ihania vuohia! Ja upeat maisemat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Hanna! Mount Evans oli kyllä upea kokemus kaikkineen :)

   Poista
 7. Kalliovuoret on kyllä sellanen paikka missä mä haluaisin ehdottomasti ens vuonna jenkeissä käydä! Huikeat maisemat ja ihan huippua että pääsitte näkemään lumivuohia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti kannattaa, jos vain liikenee aikaa siellä vierailemiseen! Ihan huikeita kokemuksia sain jokaisella meidän vierailulla :)

   Poista
 8. Onpa hienot maisemat ja nuo lumivuohet vielä kaupan päälle! Viime aikoina on tullut vastaan useampi kiinnostava juttu Coloradosta, täytyy kohta alkaa suunnittelemaan matkaa sinnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! :) Colorado on todella monipuolinen kohde ja tarjoaa ihan hirveästi nähtävää etenkin luonnosta ja siellä liikkumisesta pitävälle. Itse lähtisin uudestaan vaikka heti.

   Poista
 9. Oi, miten upeat maisemat, ja todellä suloisen kuvat olet saanut napattua pienistä lumivuohista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Noiden kanssa kävi tosiaan älytön tuuri :)

   Poista