Häikäisevän kaunis Yosemite


Kalifornian road trippimme kiistatta upeimmat maisemat nähtiin Yosemiten kansallispuistossa. Olin jo etukäteen ihaillut kuvia paikasta, mutta taas se tuli todistettua: hienoimmatkaan valokuvat ja elävimmätkään tekstit eivät millään voi riittää kuvaamaan näin huikean paikan upeutta todellisuudessa.

Alkuun pari sanaa majoituksesta. Ajoimme Yosemiteen ensimmäisen kerran San Franciscosta länsisisäänkäynnin kautta Highway 120:a pitkin. Majoitus Yosemitessa ja sen lähistöllä on etenkin sesonkiaikaan hintavaa, joten retkipäivien jälkeisiä öitä ajelimme viettämään Mercedin kaupunkiin, josta meille oli varattu Airbnb-majoitus kahdeksi yöksi. Sieltä palasimme tutkimaan kansallispuistoa hyvin nukutun yön jälkeen vielä uudemman kerran.

Mercedistä pääsi Yosemiteen parissa-kolmessa tunnissa pitkin Highway 140:a, minkä sanotaan olevan kaunein reitti kansallispuistoon. Ja kauniita maisemat matkan varrella kieltämättä olivatkin! Majoituksen valitseminen kauempaa totta kai verottaa aikaa jonka muuten voisi käyttää puistoa tutkiskellen, mutta me säästimme tällä ratkaisulla pitkän pennin ja siinä mielessä olen tyytyväinen valintaamme. Yosemite Valleyssa yöpyminen jäi kuitenkin kytemään mieleen vielä pitkäksi aikaa reissun jälkeen ihan vain paikan upeuden vuoksi...


Vietimme Yosemitessa siis kaksi päivää ja täytyy myöntää, että itselleni se ei ihan riittänyt vaan jäin janoamaan lisää. Olisin kevyesti voinut jäädä sinne retkeilemään paljon pidemmäksikin aikaa!

Periaatteessa kansallispuiston pintapuolinen tutkiminen onnistuu kuitenkin mainiosti päivässä-parissakin, sillä puisto on kuin suunniteltu autoilijoille. Oikeastaan kaikki puiston kuuluisimmat näköalapaikat pääsee kiertämään autolla ja niihin on myös esteetön pääsy. Yosemite sopiikin siis monenlaisille matkaajille: niille, joita patikoiminen ei kiinnosta mutta myös heille, joilla eräily on verissä.

Jotta kuvia ei tulisi yhtä tekstiä kohden liikaakin, olen jakanut omat Yosemite-kertomukseni kahteen osaan: autolla saavutettaviin nähtävyyksiin sekä patikointipaikkoihin.

Ensimmäisenä ajelimme yhdelle Yosemiten tunnetuimmista pysähdyspaikoista, Tunnel Viewn näköalapaikalle. Siellä voi nähdä yhdellä silmäyksellä vasemmalla kohoavan El Capitanin, oikealla kauniin Bridalveil Fall -vesiputouksen sekä hieman kauempana siintävän Half Domen. Edessä avautuvaa maisemaa ihmetellessä saa samalla hyvän kuvan puiston valtavasta koosta ja tärkeimmistä maamerkeistä.

Ihmeteltyämme aikamme edessämme avautuvaa valtavaa puistoa jatkoimme matkaamme ehkäpä koko Yosemiten kuuluisimmalle näköalapaikalle, Glacier Pointille.

Yosemite on varmasti pahimmin ruuhkautunut luonnonpuisto, missä olemme koskaan käyneet ja kesäaviikonloppuina ongelma korostuu, kun jenkit suuntaavat puistoon lomailemaan. Sen huomasi nytkin, sillä noin puolisen kilometriä ennen Glacier Pointin parkkipaikkaa autoja alkoi yhtäkkiä olla jonoksi asti. Hetken ehdinkin miettiä, näinköhän vierailussa mahtaa olla mitään järkeä. Mutta oli siinä, sillä alas Yosemite Villageen avautuva näkymä oli aivan häikäisevän kaunis!

Glacier Point kohoaa yli kilometrin korkeammalla kuin Yosemiten laakso ja sieltä on näkymä kolmelle eri vesiputoukselle sekä upeana korkeuksiin kohoavalle Half Domelle. Ihmismassakaan ei häiritse, kun itse malttaa kävellä parikymmmentä metriä sivumpaan. Olisin voinut istuskella täällä vaikka kuinkan kauan ihmettelemässä edessä avautuvaa näkymää.

Yosemite todella on niin huikaisevan kaunis, että se on pakko kokea itse. Se loksautti leukani auki ja vei sydämeni kertavierailulla. Täällä voisin vain vaeltaa, vaeltaa ja vaeltaa. Viettää päiväkausia ja tutkia jokaikisen kolkan. Tervehtiä metsän eläimiä ja kastaa varpaat jääkylmään vuoristopuroon.

Jonain päivänä vielä palaan, se on lupaus.

8 kommenttia

 1. Jatkuvan kokemusilotulituksen jälkeen luulimme jo omalla maailmanympärimatkallamme ettei oikein mikään pysty enää hätkähdyttämään. Mutta Yosemite ja ylipäätään USAn kansallispuistot saivat meidät haukkomaan henkeä ihastuksesta. Niin valtavan upeita paikkoja, ja todellakin aiotaan mekin vielä palata takaisin! Kaksi päivää Yosemitessä meni vilahtamalla, ja vaikka paljon ehdittiin siinäkin ajassa näkemään niin melkoisen monta trekkiä jäi vielä todo-listallekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. USA:n kansallispuistot ovat kyllä yllättäneet tällä reissulla ihan todella! Totta kai olin kuullut ja lukenut niistä ja tiesin kyllä, että ne ovat hienoja, mutta silti olen jatkuvasti saanut hämmästyä yhä uudestaan ja uudestaan. Hauska kuulla, että teillä oli tuollaisia mietteitä ennen Yosemiteä - itse kun olen nyt jälkikäteen pohtinut samaa, mutta toisin päin: tuntuuko Amerikan upeuksien jälkeen mikään enää miltään. Mutta ehkä se on niin, että kaunis luonto jaksaa hätkähdyttää ja ihastuttaa aina vain :)

   Poista
 2. Huikeat maisemat! tuli hieman Alpit mieleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin itse asiassa vähän minullakin! :)

   Poista
 3. Oi miten hienot kuvat! Ja muutenkin mahtavan kuuloinen matka, Bali ja kaikki. Hyppäsin nyt vauhdista kyytiin ja mielenkiinnolla seurailen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun kävit ja kommentoit! Tervetuloa mukaan matkaan :)

   Poista
 4. Kiva kun kävit jättämässä kommenttia blogiini, niin löysin samalla tänne katselemaan! Ihana blogi sinulla, ja täältähän löytyy itsellekkin jo tuttuja maisemia parin vuoden takaa. Yosemite oli meidänkin jenkkireissulla yksi matkan kohokohdista, voi että miten tulikin kaipuu takaisin tuonne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Yosemite oli kyllä huima ja herätti itsessäni aivan mahdottoman kansallispuistokuumeen.

   Poista