Kävelyllä jättien keskellä – Redwoodin kansallispuisto

Ennen ne peittivät alleen suuren osan Kaliforniasta, mutta nykyään metsää on jäljellä vain alle viisi prosenttia sen entisestä pinta-alasta − ja silti se on valtava. Vanhimmat puut ovat yli tuhatvuotiaita, ja korkeudeltaan nämä maailman suurimmat kasvit voivat parhaimmillaan hipoa pitkälti yli sataa metriä. Redwoodin kansallispuisto on kertakaikkiaan vaikuttava paikka.

Me saimme ensikosketuksemme jätteihin Yosemitessa, kun kävimme ihmettelemässä kansallispuiston alueella kasvavia sequoia-puita. Pohjois-Amerikan länsirannikolla näet kasvaa kahdenlaisia punapuita. Massiiviset mammuttipetäjät eli sequoiat kasvavat sisämaassa, mutta valtavasta koostaan huolimatta ne eivät vielä ole maailman korkeimpia eivätkä paksuimpia puita, vaan tilavuudeltaan suurimpia. Kaikkein korkeimmat punapuut kasvavat lähempänä rannikkoa ja ne tunnetaan nimellä coastal redwood.


Redwoodin kansallispuistossa jättiläisten peittämään metsään saa tuntumaa aivan eri tavalla kuin Yosemitessa. Siinä missä Yosemiten sequoia-kasvustot ovat yksittäisiä länttejä, on sumuinen Redwood täynnä tiheänä kasvavaa, huiman korkeaa metsikköä. Kokonaisuudessaan kansallispuiston alue kattaa yli 45 000 hehtaarin kokoisen maa-alan, jonka sisällä kasvaakin lähestulkoon puolet koko maapallon jäljellä olevista punapuumetsistä.
Redwoodista löytyy lukuisia uskomattoman kauniita vaelluspolkuja, jotka kuljettavat suoraan metsän sydämeen. Me teimme päivän aikana muutaman kevyen vaelluksen näitä jättimäisiä metsän valtiaita ihmetellen.

Punapuut imevät suuren osan kaipaamistaan vesivarannoista suoraan ympärillään leijailevasta sumusta. Ilma metsikössä olikin viileää ja kosteaa, mutta meillä kävi tuuri ja saimme nauttia koko päivän puiden latvojen välistä pilkistelevistä auringonsäteistä. Parasta reissussa oli silti ehdottomasti metsän hiljaisuus. Olimme valinneet reittimme hyvin ja saimme samoilla metsikössä ihan kaikessa rauhassa vain sirkuttavia lintuja ja puiden oksistoissa tanssahtelevaa tuulta kuulostellen.


Ja se ikivanhan metsän tuoksu − kunpa olisin voinut purkittaa sitä matkamuistoksi!

14 kommenttia

 1. Onpas siinä puilla kokoa! Vancouverin Stanley Parkissa oli myös jättejä, ovat vaikuttavan näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nämä olivat aivan valtavia! Vaikea edes kuviin vangita sitä kokoa. Ja todella vaikuttavia kyllä :)

   Poista
 2. "Punapuut imevät suuren osan kaipaamistaan vesivarannoista suoraan ympärillään leijailevasta sumusta."

  Kuulostaa aivan ihanalta!

  Minulla on aina ollut jonkin sortin kiintymys puihin, mutta niihin suuriin yksilöihin olen tutustunut vasta, kun isäni kertoi Hämeenlinnan Keisarinmännystä, joka on aivan valtava. Pitääkin tämän innoittamana kirjoittaa siitä pian.

  Mäntypuut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihanaa! Ja samalla myös vähän surullista, koska näillä puilla on hätä. Jokainen varmasti osaa päätellä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa sumuihin sekä siihen puiden kovasti kaipaamaan kosteaan ilmanlaatuun ja mitä siitä sitten seuraa...:( Tämä reissuni jälkeen toivon vielä entistäkin kovemmin, että maapallon asiat saadaan kuntoon ennen kuin on liian myöhäistä.

   Mä haluan ehdottomasti kuulla tarinan Hämeenlinnan Keisarinmännystä! Jään innolla odottamaan :)

   Poista
 3. Olivatko viisaita puita? Eli minkälainen tunnelma siellä oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun kysyit! Tuo oli nimittäin varmasti viisain metsä, missä olen ikinä käynyt: puut oikein huokuivat sellaista rauhaa ja ymmärrystä joka kumpuaa jostain sieltä vuosisatojen takaa. Siis juuri sellainen tunnelma, kuin kunnon metsässä kuuluukin olla <3

   Poista
 4. no jo on isoja puita! upeita kuvia

  VastaaPoista
 5. Vitsi että on kyllä mahtipontisia ja kauniita noi puut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtipontinen on kyllä mainio sana kuvaamaan noita jättiläisiä! :) Oli kyllä huikea paikka - ihan erilainen kuin metsät muualla maailmassa.

   Poista
 6. En osaa edes kuvitella miten upeilta ja jylhiltä nuo jättipuut on todellisuudessa :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eikä se oikein näistä kuvista edes välity, miten valtavia nuo oikeasti olivatkaan! Niin kauniita ja ylväitä.

   Poista
 7. Hyvä kohde ja käymisen arvoinen. Eväs näyttää myös hyvältä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Susanna! Tosiaankin käymisen arvoinen paikka ja metsän keskellä eväätkin maistuu parhaalta ;)

   Poista