Auton vuokraaminen Amerikassa – vinkit ensikertalaiselle


Varmasti paras tapa nähdä Pohjois-Amerikkaa on ottaa menopeli alle ja huristella pitkin moottoriteitä huikeiden maisemateittien halki. Auton vuokraaminen USA:ssa on helppoa ja suhteellisen edullista,  mutta tietyt tekijät kannattaa silti ottaa huomioon. Jos siis suunnittelet road trippailua Amerikassa, tässä muutama vinkki.

Auton vuokraaminen on Jenkeissä melko edullista, mutta hintoja vertailemalla säästää silti pitkän pennin. Lisähintaa vuokraukselle kertyy huimasti esimerkiksi silloin, jos palautat auton eri osavaltioon kuin mistä olet sen vuokrannut. Kaikkein halvimmalla pääsetkin, jos pystyt palauttamaan auton samaan pisteeseen, mistä sen noudit: välillä vuokraamojen one-way feet saattavat kustantaa jopa enemmän kuin itse auton vuokrahinta.

Me vuokrasimme auton Amerikan reissullamme kolmeen eri otteeseen: kahdesti Kaliforniassa ja siinä välissä Coloradossa. Unelmana olisi ollut ajaa Coloradosta maateitse takaisin Kaliforniaan, mutta juurikin noiden osavaltioiden välisten maksujen takia tuo olisi tullut aivan sikamaisen kalliiksi. Kalifornian sisällä auton palautus eri kaupunkeihin ei ollut yhtään näin hintavaa ja myös palauttamalla Kaliforniasta vuokratun auton Vegasiin pääsi suhteellisen halvalla.Autovuokraamoista käytimme Alamoa, Enterprisea ja Avista. Olimme liikkeellä sesonkiaikaan melkeinpä Jenkkien suosituimmissa kohteissa ja se kyllä näkyi hinnoissakin. Esimerkiksi ystävämme maksoivat kolmen viikon Alaskan reissullaan auton vuokrasta yhteensä alle kolmesataa dollaria siinä missä me pulitimme autosta keskimäärin 58 dollaria päivässä vakuutuksineen päivineen – ei sittenkään ihan halpaa, sanoisin! Auton vuokra olikin yksi suurimmista menoeristämme koko Amerikan reissun aikana, mutta ehdottomasti joka pennin arvoista.

Huomioi ainakin nämä asiat, kun vuokraat autoa Amerikassa:

Vakuutukset kuntoon! Kaikille on varmasti tuttua, miten hurjia korvauksia Jenkeissä voidaan vahingon sattuessa vaatia. Suojaa siis selkänahkasi suosiolla vahingon varalta ja huolehdi vakuutukset kuntoon. Vuokra-autolla on oltava vähintään CDW-vakuutus, joka korvaa autolle aiheutuneet vauriot, mutta lisäksi kannattaa mielellään ottaa suoja murto- ja varkaustapausten varalle sekä toisen osapuolen vahingot esimerkiksi kolaritilanteessa kattava vakuutus. Tarkista vakuutusehdoista myös se, mitä vakuutus ei kata: tähän lukeutuu yleensä muun muassa tuulilasi-, rengas-, ja pohjavauriot, joten omalle harkinnalle jää, haluatko ottaa riskiä näiden suhteen vai ostatko vielä erillisen lisävakuutuksen. Tärkeintä on, että olet tietoinen siitä, mitä vuokra-autosi vakuutus kattaa ja mitä ei.


Lisäkuljettajat. Jos useamman matkalaisen on tarkoitus ajaan autoa, pitää tästä ilmoittaa vuokraamoon autoa noutaessa: jos autoa ajaa joku muu kuin papereihin merkitty kuski ja autolle sattuu jotain, ei vakuutus korvaa vahinkoja. Yleensä lisäkuskeista veloitetaan lisähintaa, mutta kannattaa pitää silmät auki erilaisten tarjousten varalta. Me esimerkiksi saimme merkitä toisen lisäkuljettajan täysin veloituksetta kahdella kolmesta vuokrauskerrasta.

Nuoren kuljettajan lisä. Myös nuoren kuljettajan on mahdollista vuokrata auto, mutta siitä veloitetaan usein lisämaksu. Käytännössä nuori kuski tarkoittaa Amerikassa alle 25-vuotiasta. Alle 21-vuotiaat eivät käsittääkseni saa vuokra-autoa tietyissä osavaltioissa ollenkaan.

Ota mukaan tarvittavat dokumentit. Me pärjäsimme hyvin passilla ja EU-ajokortilla, vaikka kansainvälinen ajokorttikin olisi ollut mukana. Eri osavaltioilla saattaa olla kuitenkin täysin erilaisia säädöksiä siinä, mitä tarvittaviin dokumentteihin tulee. Autoliiton sivuilta löytyy näistä yleensä hyvin tietoa.


Navigaattori. Vuokraamot tarjoavat navigaattoria mielestäni aika kovaan päivähintaan, ja me pärjäsimmekin koko reissun hienosti ihan vain puhelimeen ladatuilla Google Maps -kartoilla. Voin suositella! Yksi hyvä vaihtoehto pidemmälle road tripille on myös ostaa navigaattori ja myydä se lähtiessä pois.

Tarkista aina auton kunto. Vuokra-autot ovat Yhdysvalloissa oikeastaan poikkeuksetta hyväkuntoisia, mutta tarkista vuokra-auto silti huolellisesti ennen matkaan lähtemistä. Huomauta mahdollisista kolhuista ja naarmuista työntekijöille heti ja pyydä niistä merkinnät papereihin. Myös auton valokuvaaminen on ihan fiksu vaihtoehto. Isot vuokrayhtiöt ovat tässä asiassa kuitenkin suhteelisen luotettavia: esimerkiksi Enterprisen periaatteena oli, ettei dollarin seteliä pienemmillä pintanaarmuilla ole merkitystä, eikä meillä muutenkaan ollut mitään ongelmia tämän asian suhteen. Aina kannattaa kuitenkin olla mieluummin vähän liian varovainen kuin turhan huoleton.

Ei luottokorttia, ei autoa. Valtaosa autovuokraamoista vaatii luottokortin vuokrauksen yhteydessä. Vuokraamo tekee kortille katevarauksen, joka poistetaan auton palautuksen jälkeen.

Selvitä, mihin olet menossa. Esimerkiksi Kalifornian Sierra-vuoristossa osa teistä on kiinni talviaikaan ja joillakin vuoristoteillä vaaditaan lumiketjut. Kesäaikaan matkustaminen on tässä mielessä helpompaa.

Älä turhaan pelkää ajamista! Jos osaat ajaa Suomessa, osaat ajaa Amerikassakin. Liikennesäännöt ovat muuten Suomea vastaavat, mutta esimerkiksi Kaliforniassa punaisilla liikennevaloilla saa kääntyä oikealle, ellei tätä ole erikseen liikennemerkillä kielletty.  Osavaltion erikoisuuksiin kuuluvat myös neljän suunnan STOP-risteykset, joista lähdetään etenemään saapumisjärjestyksessä. Kaistanvaihdot kannattaa tehdä ajoissa, koska tapana ei ole antaa liikaa tilaa muille autoilijoille. Mutta turha huoli pois: jos minäkin pystyin siihen, niin pystyt sinäkin.

Tankki täyteen. Vuokra-auto palautetaan Yhdysvalloissa takaisin vuokraamoon aina tankki aina täynnä, ellei toisin ole vuokrattaessa sovittu. Bensiini on Jenkeissä edullista, mutta hinnat vaihtelevat jonkin verran tankkauspaikasta riippuen. Ei kannata ajaa tankkia koskaan ihan tyhjilleen, sillä etäisyydet ovat välillä yllättävän pitkiä ja seuraavalle bensa-asemalle voi olla matkaa. Hyvä nyrkkisääntö on huolehtia, että tankissa on aina vähintään neljäsosa bensaa.Autoilu Amerikassa tosiaan nielaisi matkabudjetistamme pitkän pennin, mutta emme ole katuneet siihen kulutettua rahaa hetkeäkään. Road tripillä tutustuu Amerikkaan aidoimmillaan: me pääsimme matkallamme kokemaan uskomattoman kauniita maisemareittejä, suurkaupunkien vilinää, herttaisten pikkukaupunkien tunnelmaa sekä paljon muuta. Kokemus, jota en varmasti unohda eläessäni.

10 kommenttia

 1. Kalifornias lisäkuljettajat kuuluu vuokran hintaan, käsittääkseni se on ihan osavaltion laissa. Se on ihan jepa bonari, vaikka vuokrafirmat tuntukin aika huvittavasti aina mainostavan sitä erikoisdiilinä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, enpäs itseasiassa tiennytkään tätä - kiitos täydennyksestä Simo! :) Colorado olikin näistä ainoa paikka, jossa mä en ollut merkattuna lisäkuljettajaksi, koska siellä siitä olisi saanut maksaa ekstraa.

   Poista
  2. Täytyy vaan muistaa ilmoittaa nämä extra kuljettajat auton hakuvaiheessa, niin että ne kirjoitettuna sopimukseen, siis täällä Kaliforniassa. Ja ilman vakuutusta on laitonta ajella, eli se on otettava ellei ole paikallinen, jolloin voi periaatteessa käyttää oman auton vakuutusta. Kansainvälistä korttia ei kannata ajaa vain Yhdysvalloissa vierailua varten, täällä kelpaa ihan normi Suomen kortti (kuten mainitsitkin) jolla voi vierailija ajaa 90 päivää.

   Poista
  3. Hyviä täsmennyksiä ja tarkennuksia! Kiitos kovasti Paula. Jonkinlainen vakuutushan on tosiaan on ja lainkin mukaan oltava, mutta en kyllä olisi lähtenyt sillä ihan halvimmalla mahdollisella vielä itse edes ajelemaan, se kun ei vielä paljoakaan kattanut. Kansainvälisen kortinhan saa Suomessa ihan vain Autoliitosta tilaamalla, mutta ei se tosiaan ollut Kaliforniassa lainkaan tarpeen. Tuo 90 päivän aikaraja oli mulle ihan uusi tieto, kun ei meidän kohdalla tullut vielä lähellekään :)

   Poista
 2. Tosi hyvä lista, jota tulen varmasti tsekkaamaan tarkemmin ensi vuoden puolella, kun oma reissu lähenee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja! Ihan huippua, jos tästä on apua jollekulle :)

   Poista
 3. Aivan älyttömän upee blogi sulla! Ja tosi hyvä postaus, ehkä mäkin joku päivä vielä uskallan vuokrata auton ulkomailla, vaikka se on tuntunu aivan lyttömän pelottavalta ajatukselta ajaa vieraassa ympäristössä ja ajokulttuurissa :) Matkakuume sen kun vaan kasvaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kehuista Kerttu! Tuli hyvä mieli :) Mäkin totta puhuen vähän arastelen vieraita liikennekulttuureita ja useimmiten istunkin pelkääjän paikalla vieläkin, mutta nyt auton vuokraamisesta alkaa olla jo sen verran kokemusta ympäri maailmaa, että olen todennut että erityisesti länsimaissa liikenne on loppujen lopuksi aika samanlaista kaikkialla. Toki esimerkiksi Etelä-Euroopassa on paljon räväkämpiä kuskeja kuin vaikkapa meillä Suomessa, mutta kun itse ajaa rauhaksiin ja pitää järjen päässä, niin siellä joukossa pärjää ihan hyvin. Kannattaa siis uskaltaa, jos ajatus houkuttelee koska kyllä oma ajoneuvo avaa ihan uusia mahdollisuuksia nähdä ja kokea :)

   Poista
 4. Aivan upeat maisemat, vau! :) Tosi kivasti toteutettu postaus, joka sisältää paljon hyödyllistä tietoa Amerikkaan matkustavalle.

  http://therewillbesunshine-emilia.blogspot.fi/

  VastaaPoista