Kauneimmat näkemäni maisemat – Amerikan reissun yhteenvetoa

Paljastinkin jo Jenkkilän road trippimme alussa täällä blogin puolella, että suhtautumiseni Amerikan ihmemaahan oli ennen matkaamme hieman ristiriitainen. Periaatteessa haaveissa kyllä oli pidempään siinnellyt muun muassa road trip halki maan ja esimerkiksi Grand Canyonin näkeminen, mutta siitä huolimatta reissumme suuntautuivat kerta toisensa jälkeen Kaakkois-Aasian paratiisirannoille, Eurooppaan tai jopa Väli-Amerikkaan ja Afrikkaan. Syystä tai toisesta Pohjois-Amerikka jäi aina ajatuksissa taka-alalle ja muut kohteet ajoivat ohi. Matkan alussa olinkin vähän kysymysmerkkinä sen suhteen, mitä odottaa tulevalta. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Sitä on vaikea edes kuvailla, miten mieli onkin voinut muuttua tuon puolentoista kuukauden aikana. Meillä oli aivan mahtava reissu!

Ihmiset Amerikassa ovat todella ystävällisiä – asia, jonka periaatteessa tiesin etukäteen, mutta jota en kuitenkaan oikeasti ihan käsittänyt. Meidät otettiin kaikkialla poikkeuksetta avosylin vastaan oli kyse sitten Airbnb-majoituksesta, kahvilasta, ravintolasta tai ihan vaan vaikkapa ruokakaupan kassasta. Monen suomalaisen mielestä jenkkien small talk -kulttuuri saattaa tuntua pinnalliselta, mutta väitänpä, että voisimme myös oppia siitä jotakin. Itselleni tuli aivan yllättävän hyvä mieli esimerkiksi siitä, kun ruokakaupassa aivastaessani jopa jostain kaukaa hyllyjen takaa kajahti hyväntuulinen "bless you" -toivotus. Eikä ollut kerran tai kaksi, kun täysin vieras ihminen pysähtyi kadulla hetkeksi kohdallemme vain jakaakseen ääneen jonkin päivää piristäneen kohteliaisuuden. Hymyt, katseet ja tervehdykset ovat yksinkertainen ja helppo tapa saada toinen ihminen tuntemaan olonsa näkyväksi, ja tämän taidon amerikkalaiset todellakin hallitsevat.

Parasta reissullamme olivat kuitenkin ehdottomasti kaikki ne uskomattomat maisemat, joihin saimme hetkellisesti sujahtaa osaksi. Toki tiesin aina, että Amerikassa on runsaasti kaunista luontoa, mutta enpä silti vain käsittänyt, kuinka mahtipontisen upeita paikkoja sieltä oikeasti löytyy ennen kuin pääsin näkemään ne omin silmin. Niiden kauneutta on vaikea edes pukea sanoiksi!

Kaiken kaikkiaan Kaliforniassa ja Coloradossa viettämämme aika on ehdottomasti yksi parhaista matkakokemuksistani koskaan. Tässä vielä kertauksena suosikkejani matkan varrelta – ei muuten ollut helppoa koota tätä listaa, joten kaikki postaukseni USA:n kokemuksista löydät täältä.

Kalliovuoret Coloradossa

Kävimme Coloradossa kahteen eri otteeseen vierailulla Rocky Mountain National Parkissa ja kerran Mount Evansilla. Seikkailumme Kalliovuorilla eivät unohdu minulta varmasti koskaan, sillä kyseessä on aivan mieletön kohde.

Tundran peittämä maa, jylhät vuoret, mahtavat vaellusreitit sekä vehreät niityt ja metsiköt ovat ulkoilmaihmiselle todellinen unelmien täyttymys. Kalliovuoret sytyttivät itsessäni mielettömän rakkauden vuoristoja kohtaan ja nyt haaveissa siintääkin muun muassa vaellus Alpeilla.Tarkemmat kertomukseni Kalliovuorilta löydät täältä.

Grand Canyon

Ehkä itsestäänselvää, mutta eihän tätä oikein voi jättää listalta poiskaan! Grand Canyon on keikkunut omalla bucket listilläni jo vuosia. Jo siitäkin syystä kanjoni oli ehdottomasti road tripillämme yksi eniten odottamiani kohteita, eikä se aiheuttanut pettymystä.

Täytyy tosin myöntää, ettei se myöskään noussut suurimmaksi suosikikseni: huikeita paikkoja vain yksinkertaisesti oli reissullamme niin paljon, että parasta on täysin mahdotonta valita. Siitä huolimatta Grand Canyon on niin uskomaton, että sain nieleskellä liikutuksen kyyneleitä kanjonin reunalla istuskellessani. Jonakin päivänä haluan päästä vielä alas kanjoniin vaeltamaan ja melomaan.
Postaukseni Grand Canyonilta voi lukea täällä.

Yosemiten kansallispuisto

Yosemiten kohdalla ei ylisanoja ole täällä blogin puolella säästelty ja kaikille reissupostauksiani vähänkin lukeneille on varmasti selvää, mitä siitä ajattelen. Tämä uskomaton kansallispuisto nosti ihokarvat pystyyn, loksautti leuat auki ja teki niin lähtemättömän vaikutuksen, että muistelen sitä taatusti vielä kiikkustuolissakin.Totta puhuen miinuksena täytyy silti korostaa sitä, että Yosemite alkaa olla kauneutensa vuoksi jo vähän liiankin ruuhkautunut. Jos kävijämäärät kasvavat vielä paljon nykyisestään, en tiedä kuinka nautinnollista siellä vieraileminen voi enää olla. Onneksi kansallispuiston alue on suuri ja sieltä löytyy edelleen paljon alueita, joissa saa edelleen olla ihan omassa rauhassaankin.

Kaikki postaukseni Yosemitesta löydät täältä.

Pacific Coast Highway ja Big Sur

Mitäpä olisi Kalifornian road trip ilman tätä uskomatonta maisemareittiä? Highway 1 on klassikko, joka todella tekee Kaliforniasta autoilun arvoisen paikan. Maisemat ovat kuin postikortista ja satoja kilometrejä pitkä tie tarjoilee kauniita näkymiä koko rannikon mitalta. Mieletön kokemus!
Pacific Coast Highwayn fiilistelyjä löydät täältä.

Redwoodin kansallispuisto

Pohjois-Kalifornian on sumuisuudessaan todella viehättävää aluetta ja sanoisinkin, että mahdollisuuksien mukaan kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan myös näihin seutuihin eteläisen Kalifornian lisäksi. Tunnelmaltaan pohjoinen on aivan erilainen, mutta todella miellyttävä paikka.

Aivan erityisen vaikutuksen itseeni teki Redwoodin kansallispuisto: siellä jos jossain ihminen saa todellakin tuntea itsensä pieneksi!


Kirjoitukseni Redwoodin kansallispuistosta löytyy täältä.

Ihan älyttömän hienoja kokemuksia, joista tässä listattuna ei ole vielä puoliakaan. Amerikan vierailu nielaisi matkabudjetistamme leijonanosan, mutta siitä huolimatta ei kyllä kaduta sitten yhtään. Niitä tunteita ja fiiliksiä, mitä tuolla pääsi kokemaan ei vain yksinkertaisesti voi rahassa mitata. Joten en voi kuin todeta, että ihmiset menkää, tehkää ja toteuttakaa niitä suurimpia unelmianne! Se on paras lahja, jonka kukaan voi itselleen antaa.

22 kommenttia

 1. Ai että miten hyvin sanottu: "Menkää, tehkää ja toteuttakaa niitä suurimpia unelmianne! Se on paras lahja, jonka kukaan voi itselleen antaa."

  Olen niin samaa mieltä! Sitä varten meille on annettu tämä yksi elämä että toteutamme unelmiamme, ja nautimme elämästämme <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista Johanna <3 Mulle yksi kivoimpia juttuja tässä bloggaamisessa on kyllä ehdottomasti ollut tämä, että oon löytänyt tällaisen virtuaalisen lauman samanmielisiä ihmisiä, jotka jakaa saman ajatusmaailman ja ymmärtää mistä puhun :)

   Poista
 2. Ihana hyvän mielen postaus! <3 Olet niiiin oikeassa tuon viimeisen lausen suhteen! :) Tuon lauseen olen itsekin sisäistänyt nyt tässä vuoden aikana. Mukavaa syksyä! :)
  www.cosmopolitan.fi/natalievilen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Natalie! Se on mahtava tunne, kun omat silmät aukeaa ja näkee oikeasti sen, mitä elämältä kaipaa :) Mukavaa syksyä myös sulle!

   Poista
 3. Itsellä on aika ristiriitainen suhtautuminen Jenkkilää kohtaan. Siellä on monet asiat vähän pielessä. Joskus ollaan leikitelty ajatuksella sinne muuttamisesta, mutta ollaan aina tultu siihen tulokseen, että Ausseissa on monella tapaa parempi olla. Silti en pahastuisi väliaikaista kokeilemista. Havaijille voisin muuttaa loppuelämäksi. Ja ehdottomasti Jenkkilään on lähdettävä pitkälle road tripille. Sekin on vaan niin iso maa ja niin paljon upeita paikkoja, että aikaa pitää varata. Uskon kuitenkin, että suhtautuminen maata kohtaan muuttuu siellä reissaamisen myötä. Tai sitten ei, mies on siellä reissannut, eikä ole kauhean kiinnostunut lähtemään takaisin. Itse pysyn kuitenkin avoimin mielin kunnes olen paremmin tutustunut maahan. Upeita paikkoja siellä on joka tapauksessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla oli aika samanlaiset ennakkomietteet! Jotenkin tuossa road tripin aikana se kuitenkin valottui, että mitä asioita itse siellä arvostan ja haluan nähdä. Esimerkiksi mulle isoimmat kaupungit kuten Los Angeles ei oikein vaan antaneet sitä hyvää fiilistä, kun taas noi huikeat kansallispuistot toimi ihan päinvastoin - ja nyt mä haluaisinkin kiertää ne kaikki! :D Se on niin valtavan iso maa, että varmasti jokaiselle löytyy jotakin kunhan vaan antaa mahdollisuuden ja löytää ne itselle sopivat kohteet :)

   Poista
 4. Ihan mielettömiä maisemia! Hyvä, että olet laittanut kuvia, joissa on myös ihmisiä. Antaa hieman perspektiiviä siihen, miten valtavan suurista paikoista on kyse. Ei voi muuta kuin ihmetellä ja ihastella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Teija! Pohjois-Amerikassa todellakin on ihan älyttömän kaunista ja juurikin tuo paikkojen suuruus jaksoi hämmästyttää kerta toisensa jälkeen - sitä on vaikea vieläkään käsittää vakka on omin silmin nähnyt :)

   Poista
 5. USA Roadtrip on haaveissani ja nyt jopa suunnitteluasteella, joten poimin tästä tosi hyviä vinkkejä.

  Ja small talk -kulttuurista olen samaa mieltä sun kanssa. Pinnallisuuden toinen puoli on että se antaa tunteen huomatuksi tulemisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, toivottavasti pääset pian reissuun! :) Ja juuri noinhan se on - ehkä pinnallista, mutta toisaalta myös kohteliasta ja ystävällistä. En tiedä, miksi sitä pitäisi pitää negatiivisena asiana vaikka toki mä itsekin arvostan suomalaisten suoraselkäisyyttä ja sitä, että meillä ne tärkeät ihmissuhteet oikeasti merkkaa.

   Poista
 6. Olen seonnut laskuissa kuinka monta kertaa olen käynyt Yosemitessa, mutta niitä kertoja on kyllä monta. Aina siellä ei ole ruuhkaa, esimerkiksi talvella siellä pelattiin peliä, että milloin koko puisto suljetaan, joten aika harva ihminen otti riskin ja lähti ajamaan sinne. Silloinkin suurin osa puistoa oli suljettu, mutta talvinen Yosemite on paljon mykistävämpi kuin kesäinen Yosemite, jos näin voi sanoa.
  Toisaalta, olen sitten mennyt sinne pikkutietä Cherry Laken kautta. Kartassa näkyy kaksi pienempää järveä ja yksi käärmemäinen. No, minä menin järveltä toiselle. Jo Google Earth kertoo, että jotain on vialla, mutta sitten paikan päällä Lake Eleanor paljastui liejukentäksi. Luonnollisestikaan siinä osassa Yosemitea ei ollut mitään turistimassoja. On ne metsät tietysti sielläkin hienoja ja kuulemma kuhisevat karhuja. Pohjoisessa Yosemite rajautuu Emigrant Wildernessiin, joka on ihan yhtä upeaa kuin itse Yosemitessa ja paljon vähemmän porukkaa on siellä. Reitit puuttuvat kokonaan ja se on muutenkin erämaista. Minä en kyllä haluaisi siellä ylittää yhtään jäätikkövirtaa, joten siksi reitistäni siellä tapasi tulla mutkikkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, sä kyllä sitten todella tunnetkin Yosemitea hyvin! :) Kiitos tästä kommentista, oli tosi kiva kuulla kokemuksia vähän laajemmalta alueelta. Me kun kolmella vierailulla ehdittiin juuri kiertää ne suosituimmat paikat ja vähän itäpuolta. Tykkäsin kyllä ihan hirveästi ja voisin mennä koska tahansa uudestaan - tosin en kyllä itsekään lähtisi ehkä noiden jäätikkövirtojen ylityksiin :D Mutta tuo talvinen Yosemite olisi ihana päästä näkemään!

   Poista
 7. Mulla on samat ennakkofiilikset: tiedän että Amerikassa on upeita kohteita, erityisesti luontoa, joissa haluaisin käydä, mutta aina se Aasia on vaan ajanut matkasuunnitelmia tehdessä ohi.. Nämä kaikki paikat, joista kirjoitat, ois kyllä just niitä jotka pitäisi päästä kokemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin tuon tunteen, mutta en voi kuin suositella reittiä tuonne suuntaan! Oon aika varma, että kunhan lopulta Jenkkeihin asti pääset niin sulle käy sama kuin mulle ja yllätyt positiivisesti. Ihan todella huikea maa! :)

   Poista
 8. Pitkään Amerikka merkitsi mulle vain kaupunkeja, mutta nyt olen kokenut herätyksen näistä mahtavista luontokohteista. Silmä lepää etenkin Yosemitessa. Ehkä minäkin jonakin päivänä suuntaan länteen, vaikka toistaiseksi veri on vetänyt itään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähän sama oli mulla - en edes tiedä miksi. Omalla reissulla sitten kävikin juuri niin, ettei ne kaupungit tuntuneet juuri missään (tosin New Yorkista tykkään hirveästi), mutta ne luontokohteet...ah, täydellisiä!

   Poista
 9. Aivan mielettömän kauniita paikkoja ja kuvia!!:) itsekkin amerikassa kierrelly hieman ja Gran canyonit on tutut mutta silti aivan hirveesti on näkemättä ja ehdottomasti pakko palata takaisin ja tehdä kunnon road trip ja nähdä upeita paikkoja! Ja et oo ainoo joka tykkää tost amerikan small talkist! Tulee hyvä mieli aina kun joku juttelee ja tulee puhuun tai ohimennen heittää kohteliaisuuksia tai tervehdyksiä! Suomen pitäisi ottaa tästä mallia! :) mielettömiä kohteita olet valinnut ja ehdottomasti haluan kokea tämän kans!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Noora! Mäkin odotan jo seuraavaa reissua Jenkkeihin, vaikka edellinen vasta loppui :D Haluan päästä kiertelemään lisää noita ihania kansallispuistoja ja olisi huippua päästä ajamaan myös Route 66. Ehkä vielä jonain päivänä...

   Poista
 10. Aivan huikeita kuvia! Meillä on suunnitteilla länsirannikon tournee ensi keväänä / kesänä, täytyypä käydä lukemassa noita sun postauksia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Martta! Mahtavaa, jos mun postauksista saa joku inspiraatiota omien reissujen suunnittelussa :)

   Poista
 11. Grand Canyon ja Highway 1 näistä itselle tuttuja, mutta molempiin ajan kanssa vielä uudestaan. Grand Canyonilla olisi tarkoitus mennä vaeltamaan muutamaksi päiväksi salaisia vesiputouksia ja uimapaikkoja katsastamaan intiaanien maille. Helikopterilla kävin pikaisesti siellä, mutta se oli toivottavasti ensimmäinen kerta alueelle: http://kohteenamaailma.fi/amerikka/grand-canyon-helikopterilla/

  Yosemite kiinnostaa noista eniten, sinne ilman muuta joskus. Vierestä olen ajellut, mutta aika ei silloin valitettavasti riittänyt sinne :-(
  Jenkeissä on uskomattoman upeita luontokohteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grand Canyonia mäkin janoan päästä tarkemmin tutkimaan - se oli niin hirvittävän hieno! Kyllä tuolla Jenkeissä voisi viettää kokonaisen eliniän paikkoja tutkaillen eikä varmasti ehtisi kyllästyä.

   Poista