Lassen Volcanic – USA:n aliarvostetuin kansallispuisto?Kalifornian koillisosassa sijaitseva Lassen Volcanic on lukemani mukaan Yhdysvaltain vähiten vierailtu kansallispuisto, enkä ymmärrä miksi. Se on upea, kaunis ja ehdottoman monipuolinen paikka – todellakin siis visiitin arvoinen.

Kansallispuiston kuuluisin nähtävyys lienee alueella sijaitseva tulivuori Lassen Peak, mutta puisto tarjoaa vierailijalleen monenlaista nähtävää: karun tulivuorimaiseman lisäksi siellä voi ihailla vehreitä havupuumetsiä, herttaisia villikukkaniittyjä sekä joukkoa kuumia lähteitä ja kiehuvia muta-altaita.


Bumpass Hellin alueen voi haistaa jo kaukaa, sillä ilmassa leijailee mädän kananmunan hento ja pistävä haju. Paikan päällä kuumat lähteet tuprauttelevat ilmaan höyrypilviä ja kiehuvat mutalätäköt pulputtavat kovaäänisesti.Täällä saa olla todella varovainen, ettei vahingossakaan poikkea polulta tai voi käydä huonosti: esimerkiksi paikan aikoinaan löytänyt Kendall Bumpass menetti jalkansa kuumaan lähteeseen astuttuaan. Palattuaan epäonniselta tutkimusretkeltään Bumpassin kerrotaan ärtyneenä kuvailleen paikkaa ystävilleen suoranaiseksi helvetiksi – ja niin sai nimensä Bumpassin helvetti.Me teimme Lassen Volcaniciin päiväretken sen lähikaupungista Reddingistä, joka onkin aika sopivan matkan päässä kansallispuistosta. Ehdimme patikoida juuri niin kauan kuin mieli teki, eikä ajomatka majoitukselle ollut turhan pitkä.Sää alueella on kesälläkin aika haastava: välillä on kuuma ja toisinaan taas kylmä tuuli iskee luihin ja ytimiin asti. Kerrospukeutuminen siis todellakin kannattaa.

Itse ihastuin lujasti tuohon uskomattoman siniseen vuoristolampeen, mutta voi miten kylmää sen vesi olikaan! Eikä ihme, sillä ihan vierestä löytyi vielä kasoittain lunta: sitä on Lassen Volcanicin alueelta lähes ympäri vuoden. Joku uskalikko kahlasi ihan vierestämme jäätävään veteen ja vaikka mieli olisikin tehnyt seurata perässä, tyydyin sitten kuitenkin ihastelemaan lammen kaunista sävyä vähän etäämmältä.Koska alueella on loistavat patikointimahdollisuudet ja me vähän jo kaipailimme metsään, päätimme päivän päätteeksi heittää vielä yhden trekin, joka sitten osoittautuikin erilaisten suljettujen polkujen ja niiden aiheuttamien kiertoreittien ansiosta hieman ajateltua pidemmäksi. Mutta väliäkö tuolla, kun aikaa on ja levähdyspaikalla voi ihastella vaikkapa vesiputouksen kuohuja.

Vaikka autoon oli ihan mukava päästä istumaan siinä vaiheessa kun valitsemamme reitti saatiin vihdoin selätettyä, jäi jotain taas sellaisella sopivalla tavalla hampaankoloon aivan kuten niin monen muunkin kansallispuistovierailun jälkeen. Ensi kerralla haluan ehdottomasti kiivetä Lassen Peakille ihailemaan maisemia!

12 kommenttia

 1. Mahtavan näköistä! Jenkkilä on mulle Nykiä lukuunottamatta aivan tuntematon, ehkä jotenkin itselleni henkisesti etäisen tuntuinen maa... mutta vautsi mitä maisemia sieltä löytyy :) Jos joskus palaan Jenkkeihin, on reissu toivottavasti muotoa roadtrip :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli ihan sama juttu! Ennen tätä matkaa vain Nyki oli tuttu, (Pohjois-)Amerikka ylipäätään tuntui etäiseltä ja reissuilla tulikin sitten aina lähdettyä Aasian paratiisirannoille. Tiesinhän mä periaatteessa, että monipuolista luontoa tuolla on, mutta ihan oikeasti vasta tällä reissulla tajusin, kuinka uskomattoman kauniita paikkoja USAssa todella onkaan. Joten voin kyllä suositella paluuta, ja road trip on ehdottomasti ylivoimaisin reissaamisen muoto ;)

   Poista
 2. No onpa kivan näköinen paikka, enkä tosiaan ole koskaan kuullutkaan tästä kansallispuistosta! Hyvä, että te annoitte sille mahdollisuuden ja se yllätti näin positiivisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tuo vähän huonompi tunnettuus on ilmeisesti syynä siihen, että vierailijamäärät ovat pienempiä kuin monissa muissa kansallispuistoissa. Mutta toisaalta siinä on puolensakin: eipä ole ruuhkaa patikkapoluilla ;)

   Poista
 3. Hyvä että nostit esiin tämmöisen suurimmalle osalle tuntemattoman helmen. :) Sen takia blogit on just niin parhaita, kun saa tällaisia vinkkejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Miia! Olen ihan samaa mieltä - tosin välillä alan olla jo vähän ongelmissa, kun luen niin paljon näitä reissublogeja ja samalla matkakuume vain kasvaa ja kasvaa, ja ihan joka paikkaan pitäisi päästä... :D

   Poista
 4. Haha, hetken mietin, mihin Lasseen te nyt olitte reissullanne törmänneet :D Enpä ollut minäkään tästä paikasta kuullut. Vaikuttaa kyllä mahtavalta: vähän kuin Islanti (jota fiilistelen nyt ilmeisesti hamaan tappiin), mutta puiden puolesta jotenkin tosi pohjoisamerikkalainen. Meni korvan taakse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eikö ole hämmentävä toi nimi! Jotenkin typerä suomalaiseen suuhun :D Islannissa matkaillut miehenikin näki yhtymäkohtia maahan etenkin tuolla Bumpass Hellin alueella (siinä muuten sitten hönö nimi vasta onkin). Voi kun joskus pääsisi itsekin Islantiin. En yhtään ihmettele, että fiilistelet!

   Poista
 5. Mäkään en oo tästä paikasta koskaan kuullut mut tosi kauniin näköistä. Varsinkin noi kuumat lähteet hivelee silmiä! Mä en muuten jostain syystä ole koskaan ajatellut että jenkeissä olis tulivuoria mut on sitten näköjään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niitä on vissiin yhteensä joku kymmenisen kapapletta ja sitten Alaskassa jokunen lisää :) Kaliforniahan on muutenkin aika altista aluetta etenkin maanjäristyksille, kun sattuu sijaitsemaan sellaisessa kohtaa mannerlaattoja. Sitä mäkään en tiennyt, että tämä Lassen peak esimerkiksi on ihan toimiva tulivuori, eli se voisi joskus tulevaisuudessa vielä purkautuakin :o Mutta joo, tämä kansallispuisto oli kyllä mullekin ihan uusi tuttavuus mutta todellakin vierailun arvoinen! Vaikka kyllä noi kuumat lähteet sitten haisi vaikka kauniita olivatkin, hih :D

   Poista
 6. Minä olin myös yllättynyt siitä, kuinka hieno Lassen olikaan vaikka sitä ei mitenkään kyllä hehkuteta missään. Lieneeköhän osa syynä se, että sesonki käydä siellä on lumen takia todella lyhyt. Suurimman osan vuodesta tiet ovat kiinni. Meitä jäi harmittamaan, että ei ehditty tehdä kuin yksi "hike". Kirjoittelin siitä myös http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/lassen-volcanic-park-ja-whiskeytown-lake

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on kyllä todella hyvä pointti! Sillä nimittäin on varmasti vaikutuksensa, että sesonki on alueella niin lyhyt. Ja yllättävän vähän alueesta löytyi ylipäänsä tietoa verrattuna moneen muuhun kansallispuistoon. Toisaalta siinä on myös puolensa, niin ei tule sitä "Yosemite-ilmiötä", missä liian ihmismassat pääsevät jo vaikuttamaan muuten niin hienon alueen tunnelmaan. Siinä mielessä siis hyväkin, jos pysyy salaisuutena :D

   Poista