Miltä tuntuu asua muiden nurkissa? Kokemuksia Airbnb:stä

Pohjois-Amerikassa reissatessani pääsin seuraamaan paikallisten ihmisten elämää varmasti lähemmin kuin yhdelläkään aikaisemmalla matkallani. Sain kurkistaa lyhyesti toimeliaan kalifornalaisen yksinhuoltajaäidin arkeen, jaoin Los Angelesissa huoneiston 35-vuotiaana viihdealalle pyrkivän Ericin kanssa ja Coloradossa yövyin vanhassa tunnelmallisessa omakotitalossa kahden boheemin taiteilijatytön sekä heidän koiriensa kera. Näiden hahmojen lisäksi tapasin reissullamme kymmeniä muita ystävällisiä paikallisia – kaikki majoituspalvelu Airbnb:n ansiosta.

Moni tuntee jo varmasti Airbnb:n idean, mutta lyhyesti kiteytettynä palvelu siis tarjoaa matkailijoille vaihtoehtoisen majoitusmuodon hotellien rinnalle. Kuka tahansa voi siis ansaita Airbnb:n kautta lisätuloja vuokraamalla asuntonsa tai vaikka vain huoneen kodistaan reissaajien käyttöön.

Ennen tätä matkaa olen vuokrannut Airbnbn kautta ainoastaan kokonaisia tyhjiä huoneistoja, ja sitä vaihtoehtoa voinkin lämpimästi suositella ihan kaikille: hyvä Airbnb-kämppä päihittää hinta-laatusuhteeltaan helposti monet keskitasoiset hotellit melkein missä päin maailmaa tahansa, mutta erityisesti juuri Pohjois-Amerikassa sekä Itä-Euroopassa. Kannattaa siis reissua suunnitellessa ainakin vähän tutustua valikoimaan!

Jenkeissä Airbnb-asuminen tarkoittaa useimmiten käytännössä sitä, että ihmiset vuokraavat kodeistaan ylimääräisiä makuuhuoneita. Toisin kuin Aasiassa, ei tyhjiä asuntoja ole juuri tarjolla tai jos on, niiden hinnat ovat pilvissä. Pienellä budjetilla pääsee kuitenkin paikallisten kotiin jakamaan arkea heidän kanssaan.

Toisten nurkissa asuminen ei todellakaan ollut itsestäänselvä ratkaisu tällaiselle jurolle suomalaiselle, mutta oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumisessa on myös puolensa. Parasta koko Airbnb-kokemuksessa Jenkeissä oli ehdottomasti se, millaisia hahmoja saimme kohdata! Oli aivan mahtavaa päästä lyhyesti kurkistamaan näiden hyvin erilaisten ihmisten arkeen ja heidän tapoihinsa. Kaikki tapaamamme vuokranantajat olivat poikkeuksetta todella mukavia ja tuntuivat aidosti välittävän hyvinvoinnistamme.


Raskainta itselleni tässä majoitusmuodossa puolestaan oli varmasti se, että vieraan ihmisen nurkissa pyöriessä täytyy jaksaa osoittaa kohteliaisuutta silloin, jos toinen sattuu olemaan juttutuulella. Jos itse voisin valita, viettäisin mieluiten aamuni kaikessa hiljaisuudessa, mutta muutamassa majapaikassa saimme seuraa jo heti aamiaispöytään. Toivon mukaan en silti järkyttänyt ketään hiljaisella olemuksellani – aina ei vain yksinkertaisesti jaksa antaa ihan sitä parastaan.

Kaiken kaikkiaan Airbnb on mainio tapa asua hotellia edullisemmin, mutta pavelulla on luonnollisesi myös ne huonot puolensa, jotka on hyvä tiedostaa etukäteen. Netissä liikkuu kaikenlaisia kauhutarinoita Airbnb-huijauksista, joten kannattaa pitää järki päässä ja luottaa omaan intuitioonsa. Yllätyksiä voi aina tulla ja mieli onkin hyvä pitää avoimena muutoksille.

Itselleni suurin huolenaihe Airbnb:n suhteen on aina ollut se, millainen ihminen majapaikassa on vastassa. Palvelun laadunvalvonta kuitenkin perustuu vertaisarviointiin, eli käyttäjät voivat lukea entisten asiakkaiden arvosteluja huoneistoista. Me olemmekin olleet tästä erityisen tarkkoja ja lukeneet aina huolella kaikki palautteet läpi sekä valinneet yösijaksi ainoastaan neljän ja viiden tähden paikkoja. Ehkäpä juuri tämän tarkkuutemme vuoksi olemme toistaiseksi onnistuneet tyystin välttämään huonot kokemukset. Vaikka palvelua on tällä reissulla hyödynnetty todella runsain mitoin, en silti voi kuin kehua.


Parhaimmillaan Airbnb tarjoaa edullista majoitusta kauniissa asunnoissa sekä mahdollisuutta elää paikallisten ihmisten keskellä kuin yksi heistä.

Oletko itse kokeillut Airbnb:tä ja millaisia kokemuksia sinulla siitä on?

Jos käytät Airbnb:tä ensimmäistä kertaa, saat tämän Airbnb-linkin kautta 24 euroa alennusta varauksestasi. Samalla myös minä saan saman summan omalle Airbnb-tililleni seuraavaa majoitusta varten.

26 kommenttia

 1. Ei mennyt ihan noin lupsakasti omat jenkki airbnb vuokraukset kun ensimmäisessä paikassa saatiin vessan ovi lukkoon sisäpuolelta niin ettei sielä ollut ketään sisällä! Toisessa kämpässä meidät yllätti 2 h vievät siivousohjeet ja vaatimukset :,D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo totta! Hahah :D Mekin itseasiassa törmättiin yhteen mestaan, joka pyöri kokonaan niin, että asukkaiden homma oli hoitaa siivous lakanoiden ja pyyhkeiden pesusta ja asettelusta lähtien - siis käytännössä edelliset aina hoitaa kämpän kuntoon seuraavaa asukasta varten. Jätettiin tuo sitten kyllä väliin, kun tämä selvisi jo siinä tutustumisvaiheessa, hintaakin majoituksella oli ihan hyvin ja ne siivousohjeet oli hieman pikkutarkat, jos näin voi sanoa... :D Aika paljon sitä pohjatyötä saa kyllä tehdä, että uskaltaa oikeasti luottaa siihen, että kyseessä on fiksu paikka.

   Poista
 2. Ihan asian ulkopuolelta mainittuna tuon viimeisen kuvan päiväpeiton ottaisin niin mieluusti. Ihana seinien väri ja peitto. Miksiköhän muuten meillä ei oikein tahdo löytyä kivoja päiväpeittoja ollenkaan. Nykyinenkin on tuotu Italiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano! Hirveän kalliitakin ne usein on, jos sattuukin löytymään joku kiva :/

   Poista
 3. Kuulostaa hienoilta kokemuksilta jo omistajien erilaisten elämäntapojen ansiosta nämä majapaikat! Olen aina suosinut B&B-paikkoja ja nyt sitten aina antanut myös airbnb:lle mahdollisuuden (Wales, Suomi). Minustakin on mukava päästä näkemään toisessa kulttuurissa asuvien arkea, mutta olen myös kohdannut tämän saman hankaluuden suomalaisen aamujurouden kanssa. Mutta kahvilla ja vähän pinnistelemällä selviää! : ) Amerikassa kokeilisin airbnb:tä ehdottomasti! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen aamujurous, siinäpä vasta täydellisesti tiivistävä termi! :D Mutta joo, kaiken kaikkiaan tuo oli mainio kokemus ja teki mulle ihan oikeasti hyvää - välillä on ihan terveellistä venytellä vähän sitä omaa mukavuusaluetta uusille uomille :)

   Poista
 4. Me olimme juuri New Yorkissa Airbnb:ssä ja se oli ihan mahtava kokemus! Tulimme hyvin juttuun omistajan kanssa, joka asui perheineen yläkerrassa, ja kuten hänkin arvostelussa sanoi, oli kuin olisimme olleet vanhoja ystäviä. Hieno kokemus! Airbnb on täällä Barcelonassa muuten ollut jo pitkään kuuma peruna ja se sai vasta 30 000 euron sakot kaupungilta. Tänne tullessa kantsii siis ehkä etsiä joku muu majoitusmuoto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla :) Ja hyvä tietää tuosta Barcelonasta! Itse asiassa kuulin vähän aikaa sitten, että tutun tutuilla oli ollut juuri siellä jotain hässäkkää, mutta en tiennyt että siellä(kin) on Airbnb:hen liittyen isompiakin juttuja käynnissä.

   Poista
 5. Airbnb siinä muodossa, jota Sinäkin matkustajalle pidit miellyttävämpänä, taitaa vaan vaikuttaa paikkakunnan asuntomarkkinoihin negatiivisesti, kun osa ihmisistä ostaa sitten ison määrän asuntoja ja saa niistä isommat vuokratulot näillä lyhytaikaisilla sopimuksilla, joten sikäli tuo vain yksi huone vuokralle muuten asutussa asunnossa tuntuu oikeammalta tavalta toteuttaa tätä. Muuten päädytään varmaan kaikissa suosituimmissa turistikohteissa Airbnb kielletään tai ainakin yritetään kieltää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on itse asiassa tosi hyvä pointti, kiitos kommentista Pirjo! Esimerkiksi täällä Thaimaassa on tällä hetkellä sellainen tilanne, että Airbnb:n kohtalo on vähän auki ja voi olla, että sen toimintaan puututaan lakimuutoksella joka koskee juurikin lyhytaikaista vuokraamista. Toisaalta mä olen käsittänyt, että silloin myöskään tuo kotimajoittuminen ei enää olisi täällä mahdollista, mutta aivan varma tästä en ole. Täällä Aasiassa nämä lakihommat on muutenkin siitä mielenkiintoisia, että monet tuloillaan olevat asiat aiheuttavat paljon kuhinaa mutta eivät välttämättä sitten koskaan toteudu käytännössä. Nähtäväksi siis jää!

   Poista
 6. Ei olla kokeiltu, mutta viime road tripillä oli harkinnassa. Lähinnä siksi, että melkein kaikki hotellit oli täynnä. Varmaan parhaat Airbnb:tkin oli menneet kun jäljellä oli vain todella kalliita vaihtoehtoja. Voisin kyllä ajatella, että jos vaikka matkustamme ystäväperheen kanssa jonnekin, niin voisimme harkita sellaista kokonaisen asunnon vuokraa kun koossa on isompi kööri.

  Jotenkin en ole vielä päättänyt mitä mieltä olen Airbnb:stä. Siis selvää on, että sillä on paljon hyviä puolia, mutta sitten on sellaisiakin seikkoja joista moni ei välitä tai ei tiedä. Muun muassa se, että on enemmän sääntö kuin poikkeus, että näistä vuokratuloista ei makseta minkäänlaista veroa koska sen maksamisen Airbnb on sysännyt vuokraajalle itselleen. Vähän samalla tavalla kuin Uber. Se kyllä mielellään välittää palveluita ja ottaa välistä rahaa, mutta ei ota vastuuta mistään... veroista, vakuutuksista, turvallisuudesta ym. Tämä vääristää kilpailua, ja liikutaan ikään kuin sellaisella harmaalla alueella. On tiedossa paljon sellaisia taloja isoissa kaupungeissa joiden pääasiallinen tarkoitus on vaan hostata Airbnb asiakkaita. Missä kohdassa sellaisen lukaalin tulisi oikeasti muuttua hostelliksi ja hoitaa verot niin kuin muidenkin yritysten? Ja kuka näitä pystyy valvomaan? Ja se vääristää myös asuntomarkkinoita. Tämä Piilaakso tuottaa tällaisia kaikenlaisia uudenlaisia villityksiä joihin ei yhteiskunta ole varautunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airbnb:hän toimii niin, että hinnat nousevat, kun varauksia on paljon ja alueella alkaa olla täyttä tai kun kysyntä on suurta jonkun tapahtuman tms ulkoisen syyn takia. Ihan niin kuin hotellitkin siis. Voi siis hyvinkin olla kyse siitä :)

   Ja joo, tottahan tuo on, että näihin uusiin palveluihin liittyy paljon ongelmia ja ne herättävät paljon mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Ei ole hyvä, jos tietyt kaupunginosat muuttuvat pelkiksi Airbnb-gettoiksi enkä itsekään toivo näkeväni sellaista missään. Mitä veroihin tulee, niin musta on lähtökohtaisesti outo ajatus, etteikö se olisi juuri tuo vuokraava taho jonka niistä tulee huolehtia ihan niin kuin muussakin liiketoiminnassa tai vaikkapa asuntosijoittamisessa - mutta miten valvoa sitä? Sitten toisaalta kuitenkin itse olen kokenut tämän niin toimivaksi ja miellyttäväksi vaihtoehdoksi matkailijan kannalta, että toivoisin kovasti, että yhteiskunta keksii jonkinlaiset keinot siihen ettei palvelua tarvitsisi kokonaan alaskaan ajaa.

   Poista
 7. AirBnBssä hinnat eivät ole olleet kovinkaan kilpailukykyisiä hostellien tai jopa hotellin kanssa ja sen ainoan kerran, kun otin yhteyttä, en saanut vastausta viestiin koskaan. On aika kylmäävää, jos joutuu palloilemaan toisella paikkakunnalla ihan kuokkavieras katajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, onpa jännä kuulla, kun oma kokemukseni kun on ihan päinvastainen! Toki sen kaikkein halvimman vaihtoehdon olisi Jenkeissäkin varmasti voinut löytää jostakin motellista, mutta siinä tapauksessa kyse olisi ollut jo melkoisista läävistä. Kun katsoo hinta-laatusuhdetta, on Airbnb:llä ollut tarjota hyviä vaihtoehtoja ympäri maailmaa. Mutta tämä riippuu varmasti hirmuisesti siitäkin, missä päin maailmaa liikutaan, onko paras turistisesonki käynnissä jne. Niin kuin postauksessakin mainitsin, melkein vähän kyllä ihmettelen kyllä sitä hyvää tuuria mikä meillä on Airbnb:n kanssa aina käynyt. Ensimmäistä kauhukokemusta odotellessa? :D

   Poista
 8. Airbnb kiinnostaa, mutta en ole vielä kokeillut. Olen kaupunkilomia suunnitellessa katsonut myös airbnb kämppiä, mutta kun hinnat ovat hotellitasoa, olen päätynyt mielummin hotelliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Merja! Meillä taas on jokusen kerran vaakakuppi kääntynyt toisinpäin: jos (tyhjä) Airbnb-asunto ja hotelli ovat olleet suunnilleen samaa hintaluokkaa ja Airbnb-kohteen arvostelut erittäin hyviä, olemme saattaneet skipata hotellin ja majoittua Airbnb:n kautta. Ei tosin aina, mutta tätäkin on tehty. Itse tykkään siitä itsenäisyyden tunteesta, jonka Airbnb:ssä saa.

   Poista
 9. Mä olen kanssa kokeillut Airbnb:tä ja voin jatkossakin majoittautua, vaikka ei ihan täysin kivasti ole aina kaikki mennyt. Ajattelin itsekin kirjoittaa kokemuksistani ja ehkä myös tulevaisuudessa host-henkilönä.
  Kysyitkö muuten lupia näihin kuviin? Kun tuli vaan mieleen, etten itse ole kehdannut kysyä...niin en ole sitten ottanut lainkaan kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä kysyin. Ensimmäinen hostaajamme oli tosi innoissaan kaikista blogijutuista ja toivoi kovasti, että kirjoittelisin kokemuksistani kaupungissa. Sen rohkaisemana sitten tajusin, että kuviahan heillä kaikilla on muutenkin asunnoistaan jo Airbnb:ssä kaikkien näkösällä, joten todennäköisesti sopii muutenkin. Mutta tietysti aina täytyy silti varmistaa ja nytkään en kehdannut ottaa kuvia mistään muista tiloista kuin makkareista, vaikka sekin olisi varmasti ainakin osalle ollut enemmän kuin ok :)

   Poista
 10. Minulla on AirBnb:stä vain hyviä kokemuksia - Munchenissä esimerkiksi majoituimme isossa porukassa söpön alppitalon yläkerrassa. En ole tosin ihan varma, ovatko hostit olleet yhtä tyytyväisiä, koska Erasmus-porukalla tuli remuttua lainkaan kaunistelematta ihan helevetisti... :D

  Ainoa, mikä Airbnbssä harmittaa, on erilaiset lisämaksut, joilla keplotellaan ja korotetaan aluksi edulliselta vaikuttavaa hintaa isosti. Jopa parikymppiä vuorokaudessa siivousmaksua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo noi siivousmaksut on välillä aika isoja ja tuntuu kyllä etenkin silloin, kun kohteen varaa vain muutamaksi yöksi. 20 euron siivousmaksu kolmelta yöltä nostaa jo aika paljon yhden yön hintaa kun taas vaikkapa kuukaudelle jaettuna se ei enää tunnu ihan niin paljon vaikka toki sen saa silti aina pulittaa ekstrana. Me lähdetään kohta Ausseihin ja yövytään siellä yksittäisiä öitä Airbnb:n kautta ja kyllähän se ketuttaa joka yöltä maksaa joku erillinen siivousmaksu...

   Ja haha, mä en varmaan edes uskaltaisi vuokrata vaihtariporukalle, jos olisin Airbnb-isäntä :D Saittekohan jälkikäteen arvosteluissa mainintaa meluisuudesta?

   Poista
 11. Hanneli / duunireissaaja30. syyskuuta 2016 klo 20.48

  Mä olen muutamaan kertaan yrittänyt Airbnb:n kautta hankkia kämppää, mutta olen kokenut että yhteydenpito on ollut tosi hidasta tai kalenteri ei ole pitänyt paikkansa. Vastaavanlaisissa paikoissa olen kyllä majoittunut jonkin verran, mutta olen vuokrannut ne booking.comin kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, höh! Meilläkin on pari kertaa käynyt tuo, ettei hostaajan kalenteri olekaan ollut ajan tasalla mutta sitten ollaan vain otettu heti uutta matoa koukkuun. Jenkeissä kun oli kiire saada seuraava varaus tehtyä, suosimme niitä paikkoja, missä varauksen voi tehdä automaationa ilman Airbnb-isännän erillistä hyväksyntää. Se nopeutti toimintaa tosi paljon!

   Poista
 12. Oonkin just kirjoittamassa meidän Airbnb -kokemuksista! Me ollaan myös vuokrattu omaa kämppää. Me ollaan käytetty Airbnb:tä jo pitkään, ja täytyy sanoa että se on kyllä paljon kallistunut alkuajoista. Alkuaikoina se oli monesti helposti se halvin vaihtoehto, ei enää. Riippuu varmaan tietenkin myös maasta. Meillä on ollut Airbnb:stä loistavia kokemuksia, mutta mukaan mahtuu, paljonkin, myös pettymyksiä ja todella huonojakin kokemuksia. Silti sitä tulee lähes joka reissun yhteydessä edelleen selattua. Vaikka harmittaa se hintojen nousu, ja se miten, niin kuin joku muukin mainitsi, ensin edulliselta vaikuttanut hinta nouseekin yhtäkkiä varaamisen yhteydessä pilviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, monissa paikoissa tää tuntuu olevan jo hyvin lähellä hotellien hintoja ellei joskus jopa kalliimpikin! Mutta todellakin kohdemaa ja jopa paikkakunta vaikuttaa ihan hirveästi. Esimerkiksi Thaimaan saaristossa on aika turhaa mitään Airbnb:tä miettiä, kun siellä hotellimajoittuminenkin on edullista ja laadukasta. Sitten taas vaikkapa Bangkokissa voi löytää tosi kilpailukykyisiä lukaaleja Airbnb:n kautta, vaikka tottakai siellä halvin vaihtoehto on aina joku hostelli, joita löytyy ihan tosi halvalla mutta laatukin sitten on mitä on. Ja nyt taas Kaliforniassa Airbnb oli kyllä meidän ehdoton pelastus ihan mitä budjettiinkin tulee. Mä jään mielenkiinnolla odottamaan sun postausta aiheesta ja etenkin toi oman asunnon vuokraaminen ja siihen liittyvät jutut kiinnostaa! :)

   Poista
 13. Tää Airbnb on kyllä kiinnostava asia itselleni hieman vieraampi, pitäisi muistaa katsella myös sieltä majoitusta, kun usein ollaan niin usein myöhässä hotellivarausten suhteen. Ikävää mitä ihmisen ahneus tekee. (huijaukset, hintojen nousu ja muut erikoiset toiveet) Täytyypä tutustua paremmin asiaan....

  VastaaPoista
 14. Erityisesti olen suosinut airbnb:tä kun olen matkustanut porukalla. Iso kämppä keittiöllä ja olkkarilla on kivempi yhteiseen oleskeluun kuin hotellihuoneet. Ja hintakin on ryhmälle tullut halvemmaksi kuin hotelli, yksin tai kaksin matkustaessa hotelli voi olla halvempi. Mutta hotellit on myös usein aika tylsiä ja musta on kiva nähdä jonkun paikallisen kämppä ja jutella.

  VastaaPoista